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matters in the name of "The Legal Aid Society of "', and for

the attorneys employed by the Society to have access to the legal files

of the Society. Accordingly, the organization is operated and viewed
by the public in the nature of a legal partnership.

Accordingly, it is our opinion the principles applicable to
present and former partners and associates of law partnership apply
to Legal Aid societies and that such societies should not represent
conflicting interests.

Topic: Charitable gifts as
indirect advertising
Opinion #1003 - 6/10/692 {(3-69) Digest: Law firm name may appear
T B - T on a plague in a law
school where firm makes
contribution to law
school's building fund.
Canons Feamehr Canon 27

QUESTION

May a law schoel recognize law firm donors teo a law school
building fund by the use of commemorative plagues which would read:
“The gift of 8mith, Jones, Brown & Robinson, Attorneys at Law"?

For many years it has been customary for leading law schools to
golicit funds and to recognize in various ways those whose generosity
has helped support the school, thereby contributing to improving the
guality of legal education. Dignified recognition of acnors and
contributors to law schools has for many years been sanctioned by
custom, as long as the form of recognition has conformed to profession-
al standards and has not appeared to involve possible indirect
solicitation of c¢lients in vioclation of Canon 27.

In our opinion, a simple plague identifying the donoxr of a
particular facility which is placed on the door or wall of the
facility would not be inappropriate, whether the donor is an indivi-
dual or a law firm. Such a plagque could properly read: "Gift of
John Doe" or "Gift of Smith, Jones, Brown & Robinson". In neither
case, however, would it be appropriate to include a further identi-
fication of the donors as practicing lawyers, as would be the case if
the plague included the words "attorneys at law®. Such a designation,
by calling attention to the donor's profession would appear to
violate Canon 27's prohibition against advertising and indirect
solicitation.

Cimilar principles would apply to any publicity given to contri-
butions by individual lawyers and law firms to legal aid organizations,
har associationsg, and similar law related organizations and charities,
Wa recognize, however, that public recognition of law firm contri-
butions to non-law yelated charities may be violative of Canon 27 as
involving a form of indirect advertising. See e.g. ABA Inf. 633,
which disapproves putting a law firm's name on a plaque in a hospital
listing contributors to a hospital capital fund drive. Thus our
opinion should not be read as expressing approval of public recogni-
tion for law firm contributions made to non-law related charities.
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The propriety of pubiicity for charitable.gifts degends on the
absence of circumstances which make the gift a vehicle for possible
client solicitation.

Topic: Fees, Lay Forwarder
Opinion #104 - 6/10/69 (10-68) Digest: Receiving a fee from a
fire adjuster
Canons: Foamen Canons 2§, 34, 35

QUESTION

An attorney has asked whether it is proper for him to receive a fee
from a fire adjuster who has requested that he assist in the legal as-
pects of a claim against an insurance company for a fire loss, We
understand that the adjuster's fee will be paid out of the recovery and
may be on a contingent basis.

OPINION

Canon 35 provides that "A lawyer's relation to his client should be
personal, and the responsibility should be direct teo the client.'" His
services should not be directed or controlled by an intermediary. Canon
34 forbids a lawyer to share fees with persons other than lawyers.
Canon 28 prohibits the use of intermediaries to direct legal business
to the lawyer,

It would be improper for a lawyer to be retained by a fire adjuster
and to share the adjuster's fee, irrespective of whether fixed or
contingent. However, where the adjuster on his own initiative suggests
to the claimant that the lawyer be retained, it would be proper for the
lawyer in direct dealings with the claimant as his client to agree that
his fee will be paid out of the recovery and be based upon the amount of
the recovery, even though such agreement will have the effect of re-
ducing the fee of the adjuster.

Topic: Use of Academic Degrees
Opinion #105 - 6/10/69 (24-68) Digest: Improper for lawyers to
- T make professional use of
title "Doctor", or refer
, to academic degrees, in
Withdrawn by #105(a) communicating with the
lay public.
Canon: Foamen Canon 27

QUESTION

The following guestions have been asked relating to the use of
the title "Doctor” by a lawyer holding the J.D. {Juris Doctor) or
the 8.J.D. (Doctor of Science of Law) degrees.

1. May a lawyer holding a doctor's degree use the title
“Doctor” in the performance of normal professional duties, or indi-
cate on his letterhead or elsewhere that he holds this degree?




