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The propriety of pubiicity for charitable gifts depends on the
absence of circumstances which make the gift a wvehicle for possible
client solicitation,

Topic: Fees, Lay Forwarder
Opinion #104 - 6/10/69 (10-68) Digest: Receiving a fee from a
- fire adjuster

Cancns: fonmer Canons 28, 34, 35

QUESTION

An attorney has asked whether it is proper for him to receive a fee
from a fire adjuster who has requested that he assist in the legal as-
pects of a claim against an insurance company for a fire loss. We
understand that the adjuster's fee will be paid out of the recovery and
may be on a contingent basis.

OPINION

Canon 35 provides that "A lawyer’'s relation to his client should be
personal, and the responsibility should be direct to the client.' His
services should not be directed or controlled by an intermediary. Canon
34 forbids a lawyer to share fees with persons other than lawyers.

Canon 28 prohibits the use of intermediaries to direct legal business
to the lawyer.

It would be improper for a lawyer to be retained by a fire adjuster
and to share the adjuster's fee, irrespective of whether fixed or
contingent. However, where the adjuster on his own initiative suggests
to the claimant that the lawyer be retained, it would be proper for the
lawyer in direct dealings with the claimant as his client to agree that
his fee will be paid out of the recovery and be based upon the amount of
the recovery, even though such agreement will have the effect of re-
ducing the fee of the adjuster.

Topic: Use of Academic Degrees
Opinion #105 ~ 6/10/69 (24-68) Digest: Improper for lawyers to
: T make professional use of
title "Doctor", or refer
. to academic degrees, in
Withdrawn by #105(a) communicating with the
lay public.
Canon: Former Canon 27

QUESTION

?he following questions have been asked relating to the use of
the title "Doctor” by a lawyer holding the J.D. (Juris Doctor) or
the 5.J.D. {(Doctor of Science of Law) degrees.

1. May a lawyer holding a doctor's degree use the title
"Doctor" in the performance of normal professional duties, or indji-
cate on his letterhead or elsewhere that he holds this degree?




