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letterhead of bona fide
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Code: DR 2-102(A) (4); 2-1p2(B)
EC 2-11; Former Canon 33.

QUESTION

1. May a successor law firm include in its name the names of
deceased partners who were members of the firm at the time of their
death, even though new names are added referring to persons who
were not connected with the firm during the lifetime of the deceased
partners?

2. May the successor firm list on its letterhead the names of
the deceased partners with the dates they were partners in the
predecessor firm?

OPINION
DR 2-102 (A) (4) provides in part:

"The letterhead of a law firm may give the names and dates
of predecessor firms in a continuing line of succession.”

DR 2-102(B) provides in part:

"...if otherwise lawful a firm may use as, or continue to
include in, its name the name or names of one or more
deceased or retired members of the firm or of a predecessor
firm in a continuing line of succession."

The codifiers thus reccognized as generally acceptable a practice
which theretofore had been regarded as permissible only if approved
by prevailing local custom. Former Canon 33. The justification

for sanctioning this practice, in the absence of danger of deception,
is that all of the partners contribute to the good will attached

to a firm name, and that surviving partners should not be deprived
of their right to a benefit to which they contributed their time,
skill and labor. ABA 267 (1945).

The phrase "a predecessor firm in a continuing line of succession”
is not defined in the Code, but EC 2-11 provides that the use of
the name of a deceased or retired partner is permissible only "if
the firm is a bona fide successor of a firm in which the deceased
or retired person was a member, if the use of the name is authorized
by law or by contract, and if the public is not misled thereby.”

OVER----
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Even before the adoption of DR 2-102(B}, it was held that in New
York the continued use of a deceased partner's name in the name of
a firm to which a new partner is added was in accord with prevail-
ing practice and was permissible. N.Y. State 45 (1967); N.Y¥. County
316 {1933). The fact that a new partner was not associated with
the firm during the lifetime of the deceased partner is not such
an interruption of the partnership continuity as to constitute a
break in the "continuing line of succession." N.Y.State 2 (1964);
ABA Inf. 555 (1962); ABA Inf. 558 {1962}. Under the Code we held,
in N.¥Y. State 266 (1972), that it was proper to continue the name
of a retired partner in the title of a bona fide successor firm.

It is not improper to list separately the names of the deceased
partners provided that in such event the dates they were members
of the firm are also listed. ABA 208 (1940); ABA 267 (1945); ABA
Inf. 541 (1962}; Drinker, Legal Ethics, 289, 303 (1953).

Accordingly, both guestions are answered in the affirmative.




