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Opinion #281 + 1/25/73 {2-73) Topic: Payment to Retired Partner
or Estate of Deceased
Partner,

Digest: Not improper if not pro-
hibited by statute to
pay to retired partner or
estate of deceased partner,
an amount measured by
earnings accrued after re-
tirement or death.

Code: DR 3-102(A) (1): EC 3-8

QUESTION
May a law firm pay to a retired partner or to the estate or
beneficiary of a deceased partner an amount measured by earnings
accrued after the retirment or death of the partner?

OPINION

As a general rule, it is improper to share legal fees with a
layman. EC 3-8. There were conflicting opinions and comments
under former Canon 34, N.Y. State 48 (1967); ABA 266 (1945); ABA
308 (1963); ABA Inf. 509 (1962); N.Y. City 591 (1941); N.Y. County
161 (1918); Drinker, Legal Bthics, 189 (1953). The Code, however,
as an exception to the general rule, permits a law firm to pay to a
retired partner or to the estate or beneficiary of a deceased
partner an amount measured by earnings accrued after the retirement
or death of the partner. DR 3-102(a) (1); EC 3-8; ABA 327 {1971).

DR 3~102(&) (1} provides that a lawyer ox law firm shall not
share legal fees with a non-lawyer, except that:

"An agreement by a lawyer with his firm, parthner, or
associate may provide for the payment of money, over a
reasonable period of time after his death, to his estate
or to one or more specified persons."

Accordingly, the practice would not be improper.




