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Digest: Not improper for attorney to
communicate with individual
members of board of
education under Timited
circumstances.

Code: DR 7-104(A)(1)
QUESTION

Where a board of education is split on a decision, may an attorney
representing a petitioner reviewing that decision contact the minority
members of the board in connection with such proceedings without the
consent of the board's attorney?

OPINION

The question is answered in the affirmative. DR 7-104(A)(1)
provides that an attorney shall not "Communicate...with a party he
knows to be represented by a lawyer in that matter unless he has the
prior consent of the lawyer representing such other party or is
authorized by Taw to do so". See Drinker, Legal Ethics 201 (1953).

A board of education is a governmental unit which acts through
the members of its board. DR 7-104(A)(1) was applied to governmental
entities in N.Y. State 160 (1970), based on the premise that "a
governmental unit has the same rights and responsibilities in a
controversy as any other corporation or individual”.

DR 7-104(A) (1) does not prohibit an attorney from interviewing
employees, ABA 117 (1934) or witnesses of an adverse party, ABA 14
(1929), ABA 127 (1935), as long as such witness is not, in fact, an
adverse party in the action ABA 108 (1934); ABA 187 (1938). 1In re-
gard to corporate entities prior decisions have differed as to
whether employees of an adverse corporate party may be interviewed,
such interviews being permitted in N.Y. City 613 (1942) and pro-
hibited in N.Y. County 528 (1964).

The specific issue raised herein is whether, in the absence of
consent from the board's designated attorney, counsel may discuss a
matter in controversy with a member of the board who voted against
the decision being contested. A crucial question is whether an
individual member of a public body must be considered an adverse
party in regard to a decision he opposed.

The overriding public interest compels that an opportunity be
afforded to the public and their authorized representatives to
obtain the views of, and pertinent facts from, public officials
representing them. Minority members of a public body should not,
for purposes of DR 7-104(A)(1), be considered adverse parties to
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their constituents whom they were selected to represent.

Thus DR 7-104(A)(1) is read as implicitly creating a Timited
exception to its otherwise broad prohibitions because a public
body is involved and is not intended to extend beyond such public

entities.

A similar result prevails in California where by statute the
prohibition against communications with adverse parties "does not
apply to communications with a public officer, board, committee
or body". Cal. Business and Professional Code Sec. 6076 (West 1962);

see footnote 74 to Canon 7.

In the absence of consent communicationswith members of a public
body in an adversary proceeding should be made only in instances
where the public official has indicated his or her desire to speak

with opposing counsel.




