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Opinion #474 - 10/4/77 (82-77) Topic: Confession of judgment to
secure attorney's fee.

Digest: Not per se improper for
lawyer to obtain client's
signature on confession of
judgment for services pre-
viously rendered with under-
standing it will be filed
only if fees not paid.

Code: EC 2-17, 2-18, 2-19, 2-23,
5-7;
DR 2-106, 5-103(A) (1)

QUESTION

May an attorney, as security for the payment of his fee, obtain
a client's signature on an affidavit authorizing the entry of judg-
ment against him with the understanding that the attorney will not
file the affidavit or seek enforcement of a judgment entered upon
it unless the client does not pay the agreed fee?

OPINION

For purposes of the question posed, the Committee assumes that a
fee arrangement satisfactory to both attorney and client has been
reached. See EC 2-19. 1In such a situation, it is not per se
improper for an attorney to obtain a client's signature on an affidavit
authorizing the entry of judgment against him with an understanding
that it will be filed only if the agreed-upon fees are not paid.
However, without passing on the legal effect of an affidavit confess-
ing judgment executed prior to the performance of services constituting
the consideration for the debt, it is our opinion that an attormey
should not obtain such an affidavit from his client until after having
rendered his services. See EC 5-7, DR 5-103(A) (1), Harris v. Harris,
84 Misc.2d 893, 378 N.Y.S.2d 298 (Sup. Ct. Kings Co. 1976). CEf.,

N.Y. State 253 (1972); ABA .Inf. 593 (1962). :

Of course, like any other creditor, an attorney obtaining such
an affidavit would be bound by the applicable provisions of law
relating thereto. See CPLR 3218.

In considering the use of a confession of judgment, a lawyer
should be mindful of EC 2-23, which warns attorneys against suing a
client for a fee "unless necessary to prevent fraud or gross
imposition by the client," and should scrupulously observe the
provisions of the Code bearing upon legal fees, particularly EC 2-17,
2-18 and 2-19, as well as DR 2-106.

We generally concur in the guidelines set forth in N Y. County
430 (1950),which decided that acceptance of a confession of judgment
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is not improper under circumstances there presented, provided that:

1. it is accepted as security for the payment of fees and not
as payment;

2. the amount of the confession is agreed upon or to be fixed
by a court (but see CPLR 3218(a), which provides that the
debtor's affidavit must state the sum for which judgment
may be entered);

3. the amount. of the confession is commensurate with the wvalue
of the services rendered; and

4. the client is given a complete and full explanation of the
character, effect and purpose of the document being signed.

Finally, it would be improper to obtain a confession of judgment
unless the client clearly understands the nature of such an affidavit,
and an attorney may not ''use the extraordinary practice of a
confession of judgment in dealing with clients whose ignorance or
language difficulties make it unlikely that they will understand the
full significance of a judgment against them, including its effect
upon their credit standing and employment opportunities.” N.Y. City
839 (1959).

For the reasons stated,the question posed is answered in the
affirmative, subject to the qualifications set forth in this opinion.




