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QUESTION

May a lawyer contact the designated executor and/or bene-
ficiaries under a will of a deceased client to advise them that

he holds the original thereof?
OPINION

In N.Y. State 481 (1978), this Committee recognized that
the draftsman of a will is uniquely situated to secure additional
employment for himself by influencing the client to name him as
executor. The present inquiry raises a similar concern: a
lawyer who retains possession of an original will may also have,
or be perceived to have, a unique opportunity for the solicitation
of additional business.

Our Code of Professional Responsibility states that "a
lawyer should not contact a non-client, directly or indirectly,
for the purpose of being retained to represent him. for compen-
sation," (EC 2-3) nor should a lawyer recommend himself "to
a non-lawyer who has not sought his advice regarding employment
of a lawyer." DR 2-103(A). Thus, it would clearly be a violation
of the Code for a lawyer to contact the executor or beneficiaries
under a will to recommend himself to probate the will or in any
way represent the estate. Cf., N.Y. Judiciary Law §479.

The situation is different, however, where a client has
requested his lawyer to retain the original will for safe-
keeping, and the lawyer later learns of the client's death. In
that case, it would appear that the lawyer has an ethical obliga-
tion to carry out his client's wishes, and guite possibly a
legal obligation (See,e.g., Scholen v. Guaranty Trust Co., 288
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N.Y. 249, 43 N.E. 2d [1942]; N.Y. Penal Law §190.30; N.Y. SCPA
§1401) to notify the executor or the beneficiaries under the will
or any other person who may propound the will (see, N.Y. SCPA
§1402) that the lawyer has it in his possession. Cf., N.Y.

State 188 (proper for lawyer who has drawn will to notify client
that ©ld will should be reviewed).

The issue, then, is how best for the lawyer to disclose
the fact that he is holding an original will and also refrain
from solicitation or the appearance of solicitation.

It is clear that the lawyer may file the decedent's will
in Surrogate's Court pursuant to N.Y. SCPA §2508 and thereby
avoid any guestion of improper solicitation. However, by
filing the will in court, the lawyer may cause unnecessary delay
in the probate of the will and inconvenience to the executor.
For this reason, we do not believe that the only option open
to a lawyer who is holding a deceased client's will should be to
file the will in court.

A far more sensible approach would be for the lawyer to
notify the executor or beneficiaries, or any other person
who may propound the will, that he has a will of the decedent.
The lawyer should make no suggestion that he be retained by the
executor and, if asked, should make it clear that the executor
is entirely free to retain counsel of his choice. While not
essential to a finding of ethical propriety, to avoid any mis-
understanding of the lawyer's purpose or methods, prudence would
indicate that such notification be in writing.

For the reasons stated, and subject to the conditions set
forth, the guestion posed is answered in the affirmative.




