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Opinion -577 — 10/29/86 (19-86) Topic: Interviewing expert witness of
adversary

Digest: Not improper to communicate
with expert witness retained
by adversary without know-
ledge or consent of opposing
counsel.

Code: DR 1-102(A)(5);
DR 7-104(A)(1)

QUESTION

May an attorney communicate with an expert witness retained by an adver-
sary without the knowledge, permission, or consent of opposing counsel?

OPINION

The starting place for this inquiry is DR 7-104(A)(1) of the Gode of Profes-
sional Responsibility, which provides as follows:

“A. During the course of his representation of a client a lawyers shall not:

1. Communicate or cause another to communicate on the
subject of the representation with a party he knows to be
represented by a lawyer in that matter unless he has the
prior consent of the lawyer representing such other party
or is authorized by law to do so.”’

This provision is designed to insulate parties represented by counsel from direct
communication with an opposing attorney. ‘‘In the interests of fair play and ex-
peditious resolution of disputes, the legal system finctions best when communica-
tions between represented adversaries are controlled by their counsel”” ABA Inf.
1498 (1983).
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The resolution of the question now presented depends upon whether an ex-
pert witness retained by a party in an adversarial context is “a party. ..
represented by a lawyer’” within the meaning of DR 7-104(A)(1). The American
Bar Association ethics committee has stated that ‘‘(¢Jenerally a lawyer may pro-
perly interview witnesses or prospective witnesses for opposing sides in any civil
or criminal action without the prior consent of opposing counsel—unless such
person is a party.”” ABA Inf. 1¥10 (1978). This Committee also has expressed
the view that communication with non-party adverse witnesses without the con-
sent of opposing counsel is ethically permissible under the Gode of Professional
Responsibility. N.Y. State 245 (1972).

This brings us to the principal focus of the inquiry: whether a retained ex-
pert witness is distinguishable from an ordinary witness under DR 7-104? We
are unaware of any ethical rule or policy which would justify a different inter-
pretation of DR 7-104(A)(1) for non-party, retained expert witnesses. We,
therefore, are of the opinion that communication with such individuals is ethically
permissible. Accord, Alaska Op. 84-8 (1984) (lawyer may communicate ex parte
with expert withess or consultant retained by adverse party); Wisconsin Op. 83-13
(general rule permitting lawyer to communicate with intended witnesses of other
party without consent of opposing counsel encompasses expert witnesses).

We add, however, that, while ex parte communication by a lawyer with the
adversary’s retained expert is permissible, it would unethical for the lawyer to
attempt to discover through such communication matters protected by an eviden-
tiary or work product privilege. See, DR 1-102(A)(5).

It should be noted that New York State’s Givil Practice Law and Rules
§ 3101(d)(1) and Federal Rule of Givil Procedure 26(b)(4) set forth procedures
for and govern the scope of discovery of expert witnesses. Because matters of
law are beyond the authority of this GCommittee, we €Xpress no opinion on the
application of these statutes and rules to ex parte communications with an adverse
party’s expert witness, or whether such conduct might violate court rules or
policies relating to discovery and disclosure. See, Gampbell Industries v. M/V
Gernini, 819 F.2d, 27 (9th Gir. 1980) (counsel’s ex parte communications with
expert witness retained by adversary voilated Rule 26(b) (%) of the Federal Rules
of Civil Procedure).

For the reasons stated, the question posed is answered in the affirmative.
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Opinion — 578 — 12/4/86 (24-88) Topic:
Overrules N.Y. State 93

Modified by N.Y. State 629

Digest:

Code:

QUESTION

Lawyer as union member;
conflict of interest; lawyer
union member representing
State in disciplinary proceed-
ings against other State
union employee members.

Lawyer employed by State
may be a member of union
with non-lawyer members as
long as lawyer violates no
Disciplinary Rule; lawyer
union member may not re-
present State in disciplinary
proceedings against other
State employees under the
same collective bargaining
agreement to which lawyer is
subject.

Ganons 5 and 9;

DR 5-105(A),
5-105(G),
8-101{A)(3),
7-101(A)(2),
7-101(A}(3); EG 5-13

1. May a lawyer join a labor union composed of both lawyers and

non-lawyers?

2. May a lawyer employed by a State department or agency who is
covered by a collective bargaining agreement represent the State in disciplinary
proceedings brought against other State employees under a collective bargain-

ing agreement?
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OPINION

Gertain lawyers employed by the State of New York are covered by a col-
lective bargaining agreement that provides that they shall pay agency shop
dues. Some of these lawyers have joined the union, which includes non-lawyers
as members. As part of their duties, the lawyers may be required to repre-
sent the State in disciplinary proceedings brought against other State
employees under a collective bargaining agreement. These other employees
may be either full or agency shop members of the same union or they may
be members of another union which represents State employees.

In response to question 1, the Gode of Professional Responsibility does
not specifically prohibit membership by lawyers in unions. This is true even
where the union has members who are non-lawyers. Gonsequently, lawyers
may be union members provided they violate no Disciplinary Rule. See ABA
Inf. 1325 (1975) (lawyers are not forbidden per se to belong to unions, whether
or not the union membership is limited to lawyers). N.Y. State 93 (1968),
decided prior to the adoption of the Gode, is to the contrary and is hereby
overruled.

Ethical guidance on the proper conduct of lawyers who are union members
is found in Ganon 8 which requires that an attorney exercise independent pro-
fessional judgment on behalf of his or her client and in EG 5-13 which provides:

A lawyer should not maintain membership in or be influenced by any
organization of employees that undertakes to prescribe, direct, or sug-
gest when or how he should fulfill his professional obligations to a person
or organization that employs him as a lawyer. Although it is not necessarily
improper for a lawyer employed by a corporation or similar entity to be
a member of an organization of employees, he should be vigilant to
safeguard his fidelity as a lawyer to his employer, free from outside
influences.

As ABA Inf. 1325 noted with respect to EC 5-13.

It is apparent . . . that concern is expressed that a lawyer belonging to
an association of employees or a union is not unlikely to be confronted
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with a choice between acquiescing, or assisting in certain union activities
and violating certain Disciplinary Rules such as DR 8-101(A)(3), proscribing
neglect of a legal matter entrusted to a lawyer, DR 7-101(A)(2), forbid-
ding a lawyer to intentionally fail to carry out a contract for employment
with a client, and DR 7-101(A)(3), prohibiting a lawyer to intentionally
prejudice or damage his client during the course of the professional
relationship.

See also N.Y. Gity 82-75 (ethical obligations of attorneys employed by Legal
Aid Society when their union calls a strike).

We now reach the same conclusion as ABA Inf, 1325. While lawyers are
not prohibited from union membership, they remain first and foremost
lawyers. Consequently, ‘‘(1Jawyers who are union members are required, the
same as all other lawyers, to comply with all Disciplinary Rules at all times;
and lawyers who are union members should not permit the organization to
prescribe, direct or suggest how to fulfill one’s professional obligations, but
should be vigilant at all times to safeguard one’s fidelity to employer free from
outside influences.”” ABA Inf. 1328. If a conflict arises between union member-
ship and a lawyer’s ethical obligations under the Code, the lawyer must
withdraw from the union or from the representation, or, if it is obvious that
he or she can adequatsly represent the client (see DR 5-105(G)), must ob-
tain the informed consent of the client to continue the representation. N.Y.
Gity 79-55 (1980) (if at any time membership of a lawyer in a union affects
or reasonably may affect his or her professional judgment, the lawyer must
choose between continuing the union membership and continuing to repre-
sent the client affected, unless the informed consent of the client is obtain-
ed); D.G. Op. 112 (1982), ABA/BNA Lawyer’s Manual on Professional Gon-
duct 801:23086 (agency attorneys who join a union may not continue to work
for the agency if union membership creates a financial or personal interest
which will or may affect the attorneys’™ professional judgment). Thus, if a con-
flict arises between union membership and a lawyer’s ethical obligations under
the Code, the lawyer must disclose the conflict to his or her client and, if the
client is not a public body and if it is obvious that he or she can adequately
represent the interests of the client, obtain the client’s informed consent to
continue the representation. If the lawyer’s continued membership in the union
will interfere with his or her ability to serve the client independently, the lawyer
must also withdraw from the union before continuing his or her representa-

tion in the matter.
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Because a public body may not give its consent to a conflict, N.Y. State
450 (1978), the lawyer is left with no alternative in such a situation. He or
she must either decline the representation or resign from the union.

The answer to the second question is dependent upon whether or not the
lawyer representing the State is a union member subject to the same collec-
tive bargaining agreement as the State employee. A lawyer union member
may not represent the State in disciplinary proceedings against other State
employees brought under a collective bargaining agreement to which the
lawyer is also subject. In such a situation there is a real danger that the union
may attempt to prescribe, direct or suggdest the course of the lawyer’s con-
duct. See DR 5-105(A). At the very least such a situation would create the
appearance of impropriety in violation of Canon 9.

If, however, the lawyer is simply an agency shop member, or if the collec-
tive bargaining agreement involved is not one to which the lawyer is subject,
these concerns are not present to the same degree. Therefore, such a lawyer
is not specifically prohibited from representing the State in a disciplinary pro-
ceeding brought under a collective bargaining agreement, except where the
lawyer finds that he or she is unable to exercise independent professional
Jjudgment.

CONCGCLUSION

For the reasons stated, and subject to the qualifications set forth above,
a lawyer may be a member of a union that has non-lawyer members. However,
a lawyer union member may not represent the State in disciplinary proceedings
against other State employees brought under the same collective bargaining
agreement to which the lawyer is subject. A lawyer who is an agency shop
member or who is not subject to the same collective bargaining agreement
as the State employee may represent the State in such proceedings provided
his or her independent professional Judgment is not affected.




