NEW YORK STATE BAR ASSOCIATION
ONE ELK STREET  ALBANY, NEW YORK 12207  TEL. (518) 483-3200

Committee on Professional Ethics

=

z
<
1
5

Opinion 581 — 5/%4/87 — (30-86] Topic: Campaign guidelines for ju-
dicial candidates.

Digest: No restriction on the wear-
ing of a robe by an incum-
bent judge in campaign

material.
Modifies N.Y. State 289 [1975] Code: GCode of Judicial
N.Y. State 558 (198%) Gonduct, Ganon 7(B])

QUESTION

May an incumbent judge be shown wearing judicial robes in campaign
material during a judicial campaign for re-election or for election to another

Judicial office?
OPINION

Ganon 7(BJ){1)(c] of the Gode of Judicial Gonduct {‘GJC’’) states that a
candidate should not *‘‘misrepresent his identity, qualifications, present po-
sition, or other fact.”” N.Y. State 289 (1973) and N.Y. Gity 882 (1973) held
that ‘‘the campaign material of an incumbent judge should not arouse rea-
sonable suspicion that he is using the power or prestige of his judicial office
to promote his candidacy.”” The authority for this proposition was Canon 30
of the Former Ganons of Judicial Ethics (**GJE’’), which stated: ‘‘If a judge
becomes a candidate for any judicial office, he should refrain from all con-
duct which might tend to arouse reasonable suspicion that he is using the
power or prestige of his judicial position to promote his own candidacy or the
success of his party.”” However, this language was not {ransferred from the

GJE to the CJG.

Under the rubric of prohibiting the use of the power or prestige of judi-
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cial office to promote the judge’s candidacy, N.Y. State 289 (1973) origi-
nally held that ‘‘while a candidate’s past or present position as a judgde is
clearly relevant to his qualifications, an incumbent judge takes unfair ad-
vantage of his judicial position if any campaign material shows him in court
orinhis judicial robes.”’

In 1980, the ABA published ABA Inf. 1450, which held that ‘“there is no
violation of the Gode of Judicial Gonduct when an incumbent Judge, in a re-
election campaign, allows the use of a photograph (including a televised
photograph) of himself wearing his judicial robe, if the photograph is other-
wise proper and if he normally wears the robe in the performance of his
Judicial duties.”” Because an increasing number of judicial candidates de-
picted themselves in judicial robes after the publication of the ABA opinion,
the Judicial Election Monitoring Committee, in 1983, requested this Gom-
mittee to reconsider N.Y. State 282 in that respect. The result of that recon-
sideration was N.Y. State 558 (1984), in which this committee ‘‘adopt{ed)
the position set out in ABA Inf. 1450, and modified paragraph G(5) of N.Y.
State 289 to delete the prohibition against being depicted in judicial robes.
Although the revision of paragraph G(5) deleted all reference to judicial
robes, rather than approving photographs with robes ‘‘where the judge
normally wears the robe in the performance of his judicial duties,’’ it never-
theless seems likely that we intended to preserve this distinction.

The GJC prohibits the candidate from misrepresenting his identity, quali-
fications, present position, or any other fact. Being depicted in robes is not
such a misrepresentation, even if the judge normally does not wear robes in
the course of his duties, because it does not constitute a representation that
he wears his robes, but only that he is a judgde and is entitled to wear them.

Accordingly, we modify N.Y. State 289 (1973) and N.Y. State 558
(1984) to the extent that an incumbent judge may be shown wearing
Jjudicial robes in campaigh material during a judicial campaign for re-
election or for election to another judicial office whether or not he customar-
ily wears such robes. The question posed is, therefore, answered in the af-
firmative.




