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QUESTION

Advertising service plans,
distinguished from lawyer
referral services.

A lawyer may not use an ad-
vertising service that places
advertisements that do not
include the name, office ad-
dress and telephone num-
ber of the lawyer or law firm
or that acts as a lawyer re-
ferral service and does not
conform to DR 2-103(GC);
but a lawyer may use adver-
tisements, prepared by an
advertising service, that
otherwise comply with the
provisions of the Gode.

DR 2-100(A); 1-102(A)(2);
2-103(G); 2-101(A},
(F); 2-102(G).

1. May a lawyer use an advertising service that places generic television
advertisements for lawyer services in a particular field of law and refers to
the lawyer all responses to the ad from a designated geographical area?

2. Is the result any different if the advertisement includes the names of a
group of participating lawyers within the viewing area?

OPINION

A lawyer proposes to enter into a contract with an ‘‘advertising consult-
ant’” thatruns television commercials aimed at persons with particular types
of legal problems. The commercial suggests that viewers needing legal as-
sistance in that area call an 800 number, and a lawyer will respond to the call
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by telephone. The advertising agent agrees to provide each participating
lawyer exclusively with the names of persons who have responded to the
advertising who reside, are employed or request referral to a lawyer doing
business, in a designated geographical service area, which may be a county
or a zip code area. The lawyer is free to accept or reject any case that is so
referred. For these services, the lawyer pays a fixed monthly fee that is not
tied to the legal fees charged by the lawyer. The advertising agent requires
that the lawyer be licensed and in good standing in the relevant geographical
area, practice in the relevant fleld of law, and carry professional liability
insurance of at least $250,000.

Use of Generic Advertisements

DR 2-100(A) provides that ‘“a lawyer shall not advertise or publicize him-
self or herself in violation of any statute or rule of court’’, DR 1-102(A)(2)
provides that ‘“A lawyer shall not circumvent a Disciplinary Rule through
actions of another’’. Thus ads placed by a lawyer or by an advertising agent
on behalf of a lawyer must conform to the court rules on advertising.

The court rules in each of the four Appellate Divisions provide that “*All
advertisements of legal services shall include the name, office address and
telephone number of the attorney or law firm whose services are being of-
fered.””* This rule does not prohibit a lawyer from purchasing advertisements
prepared by an advertising agent, as long as the advertisement is personal-
ized with the name, address and telephone number of the particular lawyer.
A lawyer may not participate in generic advertising however, that does not
include the lawyer’s or law firm’s own name and office address, as wellas a
telephone number of an agent who will refer clients to the lawyer or to an-
other lawyer participating in the agent’s advertising program.

Lawyer Referral Service Aspects

We believe that a program in which an advertising agent runs generic ads
for legal services and distributes prospective clients to participating lawyers
who have been assigned the exclusive right to cases arising in particular
geographical areas is more in the nature of a lawyer referral service than
advertising by an individual lawyer. When a prospective ¢lient answers the

1 22 N.Y.C.R.R. §803.22(K) {1st Dep't); 22 N.Y.C R.R. §891.22(k) (2nd Dep't); 22 N.Y C.R.R. §808.15(k) (3rd
Dep’t); and 22 N.Y.C.R. R §102 18(kj(4th Dep’t]. The Second Department has sustained its own rule as an aid
to consumers . Anonymous v. Grievance Committee, 136 A.D. 34% (2d Dep’t 1988)
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advertisement, the purpose is to be given the name of a lawyer, rather than
to contact a particular lawyer. DR 2-103(C) provides:

A lawyer shall not request a person or organization to recommend or
promote the use of the lawyer’s services . . . except that: {1) The
lawyer may request referrals from a lawyer referral service operated,
sponsored or approved by a bar association and may pay its fees

incident thereto.

The program in question has not been approved by a bar association. In-
deed, bar associations have not developed standards under which to con-
sider approval of for-profit lawyer referral services. See generally, Ad Hoc
Committee on Private Referral Services of the Association of the Bar of the
Gity of New York, ‘‘Regulation of Private Legal Referral Services—A Recom-
mendation’’, 44 The Record 3, 4 (Jan/Feb 1989). Gonsequently, a lawyer
may not ethically request or accept referrals from the service. We believeitis
irrelevant under DR 2-103(G) that the advertising agent has designated only
one lawyer in each geographical area and therefore has no discretion in
choosing lawyers for potential clients. As long as the client is not choosing the
particular lawyer, but only a geodraphical location, the referral is prohibited.

Advertisements Which Include the Hames of Particular Lawyers

Qur conclusion is different if the advertisement presents in a meaningful
fashion the names of the lawyers or law firms participating in the group
advertisement, along with their addresses and the geographical areas as-
signed to them, so that the potential client knows the identity of the lawyer to
whom his call will be referred and there is no discretion in referrals on the
part of the advertising agent. There is no intrinsic problem with a lawyer’s
using advertising prepared by others, as long as such advertising complies
with the requirements of the Gode and court rules. See, e.4., DR 2-101(A)
(the ad must be truthful as applied to the particular lawyer); DR 2-101(F) (if
the advertisement is broadcast, it must be prerecorded or taped and ap-
proved for broadcast by the lawyer, and a recording or videotape of the
actual transmission must be retained by the lawyer for at least one year
following the transmission). In addition, engaging in joint advertising with
other lawyers does not necessarily violate the Code. Indeed, such joint ad-
vertising may be the only way it is economically feasible for a practitioner
with a small practice to afford certain forms of advertising. We believe, how-
ever, that the advertisement should disclose that the participating lawyers
are not related, so that the public will not be confused as to the size of each
participant’s law practice or the nature of the relationship among the lawyers
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participating in the joint advertisement. (Gf., DR 2-102(G) (*‘a lawyer shall
not hold himself or herself out as having a partnership with one or more other

lawyers unless they are in fact partners.””)

We note that the court rules require an advertisement to contain ‘‘the
telephone number of the attorney or law firm whose services are being of-
fered’”. We believe that the purpose of the rules is to identify the lawyer who
is advertising, and to provide a number where the lawyer may be contacted.
The rule does not require, however, that the number be listed on the lawyer’s
letterhead or under the lawyer’s name in the telephone book. Gonsequently,
it is permissible for the telephone number printed in the advertisement to be
a central number staffed by the advertising agent or an answering service,
which directs calls to the appropriate lawyer, as long as the agent answering
the calls does not mislead callers as to scope of the agent’s responsibility or
make recommendations with respect to participating lawyers.

GONCLUSION

A lawyer may not use an advertising service that places advertisements
that do not include the name, office addraess and telephone number of the
lawyer or law firm or that acts as a lawyer referral service and does not
conform to DR 2-103(C); but a lawyer may use advertisements prepared by
an advertising service which advertisements otherwise comply with the pro-

visions of the Gode.




