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QUESTIONS 

 
(1) May a bar association operating a legal referral service require lawyers who 
receive referrals from the service to pay, in addition to or in lieu of a fixed administration 
fee, a percentage of any fees in excess of $500 earned from such referrals? 
 
(2)  May the lawyer pass along such a cost to the client? 

 
OPINION 

 
 As a general rule, the Code of Professional Responsibility prohibits a lawyer from 
providing any form of compensation to a person or organization either an an 
inducement for recommending that the lawyer be employed by a client, or as a reward 
for having made such a recommendation.  DR 2-103(B).  Similarly, the Code prohibits a 
lawyer from asking that a person or organization recommend or promote the use of his 
or her services (or those of the lawyer's partner, associate or other affiliated lawyer), 
except through permitted forms of advertising.  DR 2-103(C).   
 
 An exception, however, permits lawyer referral services that are operated, 
sponsored or approved by bar associations to recommend the employment of lawyers 
to potential clients and to be compensation by the lawyer for that recommendation.  See 
DR 2-103(B); DR 2-103(D)(3).  Specifically, DR 2-103(C)(1) provides that: 
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[A] lawyer may request referrals from a lawyer referral service operated, 
sponsored or approved by a bar association and may pay its fees incident 
thereto. 
 

Permitting lawyers to contribute to the administrative expenses of a nonprofit lawyer 
referral service is consistent with the spirit of Canon 2 ( "A lawyer should assist the legal 
profession in fulfilling its duty to make legal counsel available.").  As EC 2-15 explains: 
 

The legal profession has developed lawyer referral services designed to 
aid individuals who are able to pay fees but need assistance in locating 
lawyers competent to handle their particular problems. Use of a lawyer 
referral system enables an individual to avoid an uninformed selection of a 
lawyer because such a system makes possible the employment of 
competent lawyers who have indicated an interest in the subject matter 
involved. Lawyers should support the principle of lawyer referral systems 
and should encourage the evolution of other ethical plans which aid in the 
selection of qualified counsel. 
 

See also EC 2-1. 
 
 The question presented here is whether the language of DR 2-103(C)(1), 
allowing payment of fees incident to referrals, permits a lawyer to pay a bar association 
legal referral service a percentage of the fees the lawyer receives from clients referred 
by the service, as opposed to a flat fee determined per annum, per month, per referral 
or on some other objective basis not related to actual fees received from particular 
clients.  DR 2-107, which forbids any division of fees with unaffiliated lawyers who do 
not provide services or assume joint responsibility for the representation, and DR 3-
102(A), which bars the division of fees with nonlawyers, would seem to prohibit the 
payment to the bar association lawyer referral service of a fee based on a percentage of 
the revenue generated by referrals.  Stated differently, the question is whether the 
exception in DR 2-103(C)(1) permitting lawyers to request referrals from a bar 
association legal referral service and to pay "its fees incident thereto" supersedes, to 
that limited extent, the traditional prohibition against fee-splitting and permits the 
proposed division of fees.  
 
 We answer this question in the affirmative. The proposed arrangement does not 
implicate the valid concerns that led to the adoption of the fee-splitting prohibitions 
embodied in DR 2-107 and DR 3-102(A). As the court stated in Emmons, Williams, 
Mires & Leech v. State Bar of California, 86 Cal. Rptr. 367 (Ct. App. 1970) (dismissing a 
law firm's complaint that attacked as unethical fee-splitting a bar association lawyer 
referral service's claim to a one-third forwarding fee for referred cases):  
 

There are wide differences – in motivation, technique and social impact – 
between the lawyer reference service of the bar association and the 
discreditable fee-splitting featured in the disciplinary decisions. Prohibited 
fee-splitting between lawyer and layman carries with it the danger of 
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competitive solicitation; poses the possibility of control by the lay person, 
interested in his own profit rather than the client's fate; facilitates the lay 
intermediary's tendency to select the most generous, not the most 
competent, attorney. . . . None of these dangers or disadvantages 
characterizes the San Joaquin County Bar Association's lawyer reference 
activity. The bar association seeks not individual profit but the fulfillment of 
public and professional objectives. It has a legitimate, nonprofit interest in 
making legal services more readily available to the public. When 
conducted within the framework conceived for such facilities, its reference 
service presents no risk of collision with the objectives of the canon on 
fee-splitting and lay interposition. 
 

Id. at 372-73 (citations omitted). 
 
In our view, it is entirely consistent with the letter and spirit of the Code to allow bar 
association legal referral services to defray their operating expenses by requiring each 
participating lawyer to pay a referral fee that is proportionate to the benefit that the 
lawyer receives by virtue of his or her participation in the service. 
 

Every ethics opinion that has addressed this issue, beginning with ABA Formal 
Op. 291 (1956), has similarly concluded that bar association lawyer referral services 
may require lawyers to pay a percentage of the fees generated by referrals as a 
contribution to expenses.  See ABA Informal Op. 1076 (1968); Connecticut Op. 87-9 
(1987) indexed in ABA/BNA Lawyer's Manual on Professional Conduct at  901:2055; 
Kentucky Op. E-288 (1984) indexed in ABA/BNA Lawyer's Manual on Professional 
Conduct at 801:3910; New Jersey Op. 393 (1978) indexed in Maru's 1980 Supplement 
to Digest of Bar Association Ethics Opinions at 12116; Ohio Op. 92-1 (1992) indexed in 
ABA/BNA Lawyer's Manual on Professional Conduct at 1001:6855; Tennessee Formal 
Op. 88-F-115 (1988) and 88-F-115(a) (1989) indexed in ABA/BNA Lawyer's Manual on 
Professional Conduct at 901:8103; Wisconsin Op. E-88-8 (1988) indexed in ABA/BNA 
Lawyer's Manual on Professional Conduct at 901:9108.  See also California Op. 1983-
70 (1983) indexed in ABA/BNA Lawyer's Manual on Professional Conduct at 801:1605; 
Maryland Op. 82-35 (1982) indexed in ABA/BNA Lawyer's Manual on Professional 
Conduct at 801:4317; Chicago Op. 75-38 (1976) indexed in Maru's 1980 Supplement to 
Digest of Bar Association Ethics Opinions at 11018; Erie County Op. 89-17 (1989).1  

 
The second question posed is whether the lawyer may pass along this cost to the 

client.  A few ethics committees and one court have opined that lawyers who pay a 
percentage of the fees they receive to their bar association lawyer referral service must 
not to any extent pass along the cost of the referral to the client by increasing their 
hourly rate or the contingent fee percentage, or by other means.  According to these 
authorities, passing along the cost of the referral would be inconsistent with the public 
interest principles underlying the Code's endorsement of bar association lawyer referral 
                                                 
1 A lone opinion to the contrary, Illinois Op. 506 (1975), was suspended by the Illinois 

State Bar Association in 1976, only months after its release. 
 



 4

services.  See California Op. 1983-70; Ohio Op. 92-1; Tennessee Op. 88-F-115.  See 
generally Emmons, Williams, Mires & Leech v. State Bar of California, 86 Cal. Rptr. at 
373. In contrast, Wisconsin Op. E-88-8 suggests that lawyers may increase legal fees 
charged to referred clients to account for the fee charged by the bar association lawyer 
referral service, but only if the clients are "informed fully of the arrangements prior to 
commencement of representation and the clients consent." Other opinions are silent on 
this issue. See ABA Informal Op. 1076; New Jersey Op. 393; Maryland Op. 82-35; 
Chicago op. 75-38; Erie County Op. 89-17.  

 
In our view, imposing restrictions on the method, if any, by which the lawyer 

participating in a bar association lawyer referral service recoups the cost of the referral 
fees he or she pays has no basis in the Code.  The only applicable limitation is DR 2-
106, which generally prohibits a lawyer from entering into an agreement for, charging or 
collecting an illegal or excessive fee.  See Kentucky Op. E-288.  Provided that the total 
fee charged to any client does not violate the strictures of DR 2-106, the Code does not 
prohibit a lawyer from passing along the cost of referrals to his or her clients, whether by 
taking that cost into account when setting rates for legal services to all clients, or by 
adding the referral fee to the amount charged to the client who has been referred by the 
bar association lawyer referral service.  The referral service is, of course, free to 
regulate such practices as a condition of a lawyer's participation, and thereby limit the 
extent to which referral fees may be passed along to clients.  If the referral service 
permits its fee to be charged through to clients, it should make sure that the potential 
clients who contact the service are advised that the service is not without charge to 
them.  See DR 2-101(A); see also DR 1-102(A)(4).  
 

CONCLUSION  
 

 For the foregoing reasons, the Committee answers the questions presented in 
the affirmative.  

 
 
    _________________ 
 

DISSENT  
 

 Two members of the Committee dissent from that portion of the opinion that may 
be interpreted to permit lawyers to increase legal fees charged to referred clients to 
account for the fee charged by the bar association lawyer referral service.  It is their 
view that permitting lawyers to increase their fees in these circumstances to any extent 
would contravene the public policy favoring greater availability of legal services and the 
spirit of Canon 2 (see e.g., DR 2-103(B); DR 2-103(C); DR 2-103(D)(3); EC 2-15) and in 
addition creates an appearance of impropriety in violation of Canon 9.  See also EC 9-2 
and EC 9-6.  Moreover, this would be a violation even in the absence of the express 
terms of a Disciplinary Rule. As stated in the Code's Preliminary Statement:  
 

No codification of principles can expressly cover all situations that may 
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arise. Accordingly, conduct that does not appear to violate the express 
terms of any Disciplinary Rule nevertheless may be found by an enforcing 
agency to be the subject of discipline on the basis of a general principle 
illustrated by a Disciplinary Rule or on the basis of an accepted common 
law principle applicable to lawyers.  
 

This Committee has had a long history2 of applying the "appearance of 
impropriety" proscription of Canon 9 which should not be abandoned or ignored.  See 
Matter of Kelly, 23 N.Y.2d 368, 376 (1969); Cardinale v. Golinello, 43 N.Y.2d 288, 296 
(1977); Greene v. Greene, 47 N.Y.2d 447, 451 (1979); People v. Shinkle, 51 N.Y.2d 
417, 421 (1980); Thompson U.S. Inc. v. Gossell, 181 A.D.2d 558, 559, 581 N.Y.S.2d 
764, 765 (1st Dept. 1992); Rose Ocko Foundation. Inc. v. Liebovitz, 155 A.D.2d 426, 
427, 547 N.Y.S.2d 89, 90 (2d Dept. 1989), applying the "appearance of impropriety" 
rule.  The result reached by the dissenters is in accord with Kentucky Op. E-288 (1984); 
Ohio Op. 92-1 (1992); Tennessee Op. 88-F-115 (1988).  Contra, Wisconsin Op. E-88-8 
(1988).  It appears unseemly to permit a lawyer to charge a higher fee for identical 
services performed for a client obtained through a lawyer referral service than for a 
client who "walked in from the street."  
 
                                                 
2 See, e.g., N.Y. State 65(a) (1970); N.Y. State 132 (1970); N.Y. State 181 (1971); N.Y. 

State 214 (1971); N.Y. State 300 (1973); N.Y. State 308 (1973); N.Y. State 326 (1974); 
N.Y. State 367 (1974); N.Y. State 374 (1975); N.Y. State 431 (1976); N.Y. State 497 
(1978); N.Y. State 514 (1979); N.Y. State 534 (1981); N.Y. State 548 (1983); N.Y. State 
561 (1984); N.Y. State 582 (1987); N.Y. State 596 (1988); N.Y. State 603 (1989); N.Y. 
State 632 (1992). 

 


