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QUESTION 
 
 May an attorney accept a fee from a mortgage broker for referring a real estate 
client to that broker? 
 

OPINION 
 
 The Committee does not render opinions on questions of law and, thus, does not 
opine on whether the proposed arrangement violates any statute or regulation.  If the 
proposed arrangement violates any law (see, e.g., RESPA, 12 U.S.C. §§2601 et seq. 
[proscribing kickbacks and unearned fees for the referral of business incident to a real 
estate settlement service involving a federally related mortgage loan]), it perforce would 
be unethical.  N.Y. State 595 (1988); N.Y. State 576 (1986).  For the purpose of the 
following analysis, the Committee assumes that the attorney lawfully may accept a 
referral fee from the mortgage broker and that the proposed arrangement otherwise is 
free from any taint of illegality. 
 
 The relevant provisions of the Lawyer's Code of Professional Responsibility are 
set forth under Canons 2 and 5.  EC 2-21 states that "[a] lawyer should not accept 
compensation or anything of value incident to the lawyer's employment or services from 
one other than the client without the knowledge and consent of the client after full 
disclosure." See N.Y. State 461 (1977).  DR 5-107(A) (2) states that "[e]xcept with the 
consent of the client after full disclosure a lawyer shall not . . . [a]ccept from one other 
than the client anything of value related to his or her representation of or employment by 
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the client." In the present case, the attorney would be accepting from a person other 
than the client (the mortgage broker) a thing of value (the referral fee) incident to 
representation of the client in a real estate purchase. Thus, before accepting the referral 
fee, the attorney must obtain the consent of the client after full disclosure. 
 
 Full disclosure by the attorney must include a description of (1) the entire 
arrangement with the mortgage broker, (2) how the mortgage obtained from the 
mortgage broker compares with other available types of mortgages known to the 
attorney, and (3) other alternative services available to the client.  See N.Y. State 595 
(1988); N.Y. State 576 (1986); N.Y. State 107 (1969). 
 
 In addition, the attorney must remit the referral fee to the client if the client so 
desires.  See N.Y. State 595 (1988) ("Indeed, the referral should be accompanied as 
well with a notice stating the client's entitlement to receive any appropriate credit of a 
non-service related fee or disbursement related to the abstract company's role in the 
transaction."); N.Y.  State 461 (1977) ("Where compensation is offered to the lawyer 
simply by virtue of the fact that he enjoys the confidence and trust of his client and is 
thereby in a position to employ others in his client's affairs, overriding principles of 
equity and the very nature of the lawyer's office would seem to require that any funds 
secured by the lawyer be credited to his client."); N.Y. State 107 (1970) ("[i]n the event 
that the client desires that any commission paid to the attorney be remitted to the client, 
the attorney must do so"); cf. N.Y. State 621 (1991); N.Y. State 576 (1986); N.Y. State 
351 (1974). 
 
 Even with client consent, however, the attorney is not entitled to receive amounts 
from the transaction that would in the aggregate constitute an excessive fee.  DR 2-
106(A); N.Y. State 576 (1986); see N.Y. State 621 (1991). 
 
 Canon 5 of the Code requires an attorney to "exercise independent professional 
judgment on behalf of a client." EC 5-1 explains that: 
 

 The professional judgment of a lawyer should be exercised, within 
the bounds of the law, solely for the benefit of the client and free of 
compromising influences and loyalties.  Neither the lawyer's personal 
interests, the interests of other clients, nor the desires of third persons 
should be permitted to dilute the lawyer's loyalty to the client. 

 
The attorney should carefully examine his or her conduct and be especially wary of any 
influences which may serve to dilute professional loyalty or independence.  The 
attorney's desire to earn a referral fee in addition to legal fees may taint the attorney's 
advice to a client on whether the terms, conditions, interest rate or other provisions of 
the mortgage recommended by the mortgage broker are in the best interests of the 
client.  If the attorney concludes that it is not in the best interests of the client to accept 
the mortgage product recommended by the mortgage broker, the attorney must have no 
hesitancy in advising the client not to accept such from the mortgage broker. 
 
 Thus, the acceptance by the attorney of a referral fee from the mortgage broker 
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is proper only where the client consents after full disclosure, the attorney remits the 
referral fee to the client if the client requests the attorney to do so, the aggregate fees 
received from the transaction by the attorney are not excessive, and the attorney 
exercises independent professional judgment on behalf of the client. 
 
 

CONCLUSION 
 
 For the reasons stated above and subject to the qualifications noted above, the 
question is answered in the affirmative. 
 

    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


