
 

 
NEW YORK STATE BAR ASSOCIATION 

 

Committee on Professional Ethics 
 
 
Opinion 703 - 5/7/98 (10-98) Topic: Remittal of judge’s 

disqualification owing to family 
relationship with lawyer for 
party. 

 
Modifies N.Y. State 548 (1988), 673 
(1995) 

Digest: Judge in multi-judge court may 
accept remittal from 
disqualification caused by 
appearance in judge’s court of 
lawyer related to the judge, or 
of another lawyer affiliated 
with the judge’s relative.  
Whether recusal is required, 
prior to consideration of 
remittal, by appearance of 
associate of judge’s relative 
depends upon whether the 
judge’s impartiality might 
reasonably be questioned 
under the particular facts and 
circumstances. 

 
 Code of 

Judicial 
Conduct: Canon 3(E)(1); Canon 3(F) 

 
 

QUESTIONS 

1. Where the stepdaughter of the uncle of a judge of a multi-judge state court 
acts as a lawyer in a proceeding before the judge, may the judge accept remittal of the 
judge’s disqualification? 

2. Where the stepdaughter does not personally act as a lawyer in the 
proceeding, is the judge disqualified where an associate or partner of the 
stepdaughter’s law firm appears? 

3. If so, may the judge accept remittal? 

 

 
 



 2

OPINION 

The inquirer is a judge who sits in a multi-judge term in New York Supreme 
Court.  In a matter before him, his uncle’s step-daughter acts as a lawyer.  The judge 
inquires whether he must recuse himself, and if he does so and announces the basis for 
his disqualification, whether he may accept remittal if offered by the parties without his 
participation.  In a second matter, associates and partners of the step-daughter’s law 
firm, but not the stepdaughter, act as lawyers in the proceeding.  The inquirer asks 
whether he must recuse himself in this second matter, and if so, whether he could 
accept remittal. 

Canon 3(E)(1) of the Code of Judicial Conduct (22 NYCRR §100.3[E][1]) 
provides: 

A judge shall disqualify himself or herself in a proceeding in which the 
judge’s impartiality might reasonably be questioned, including but not 
limited to instances where: 

* * * 

(e) The judge knows that the judge or the judge’s spouse, or 
a person known by the judge to be within the fourth degree 
of relationship to either of them, or the spouse of such a 
person, is acting as a lawyer in the proceeding. 

The child of a judge’s uncle is a cousin and is therefore a relative within the fourth 
degree.1   In this case, the relation of affinity is created by marriage.  The lawyer is the 
child of the uncle’s wife, i.e. a stepdaughter.  Nevertheless, she is a relative within the 
fourth degree.  See In re Orellana v. Escalante, 228 A.D.2d 63, 65 (4th Dep’t 1997); In 
re Petition of United States, 418 F.2d 264, 271 (1st Cir. 1969). Therefore, where the 
stepdaughter of the judge’s uncle is acting as a lawyer in the proceeding before the 
judge, the judge is disqualified. 

Canon 3(F) (22 NYCRR §100.3[F]), however, permits remittal.  Provided the 
judge has disclosed on the record the basis of the judge’s disqualification, and the 
parties “without participation by the judge, all agree that the judge should not be 
disqualified, and the judge believes that he or she will be impartial and is willing to 
participate, the judge may participate in the proceeding.” 

In N.Y. 548 (1983), a minority of the Committee opined that “where recusal would 
not result in significant delay or disrupt orderly court administration, such as where there 
is a multi-judge court, the judge … should disqualify himself as a matter of course in 

                                                           
1 NYCRR § 100.0(C) provides that the degree of relationship where the judge and the party 

are in different lines of descent is calculated by ascending or descending from the judge to 
the common ancestor, and descending to the party,  counting a degree for each person in 
both lines, including the common ancestor and the party but excluding the judge.  It 
specifically provides that a cousin is a relative within the fourth degree.  



 3

order to avoid an unnecessary apprehension of partiality.”  The majority, however, 
opined that the parties could remit the disqualification. 

In a subsequent opinion, the Committee considered the appearance of a lawyer 
before a judge the lawyer had previously represented.  N.Y. 574 (1986).  Such a 
relationship is not among the specifically enumerated items in Canon 3(C)(1), which are 
not exclusive.  The Committee opined that the judge must therefore determine whether 
an objective disinterested observer could reasonably question the judge’s impartiality.  
We noted, 

Where there is a multi-judge court of sufficient size that recusal would not 
result in significant delay or disrupt orderly court administration, [even 
where the circumstances do not mandate recusal], it would be better 
practice for the judge to recuse himself as a matter of course, at least for a 
reasonable number of years after the representation.  

The Committee, however, specifically noted that even where recusal was mandatory, 
the parties could remit disqualification under Canon 3(F).  

In N.Y. 673 (1995), the Committee considered the disqualification of a judge 
where a lawyer appearing before the judge previously represented a relative of the 
judge. Once again, because representation of a judge’s relative is not among the 
enumerated causes for disqualification, the Committee noted that the judge must 
consider whether his or her impartiality could reasonably be questioned.  In making that 
determination, the Committee noted that there is also a practical component a judge 
must consider and used language almost identical to that in N.Y. State 574 in referring 
to multi-judge courts.  Because the Committee found that recusal was not required on 
those facts, it did not discuss remittal. 

Despite the imperative language used in N.Y. State 574 and 673, the Committee 
did not intend that where a judge in a multi-judge court chose recusal, the judge could 
not accept remittal if offered by the parties.  We note that even in the enumerated cases 
where the CJC mandates recusal, it permits the judge to accept remittal provided the 
judge believes that he or she will be impartial.  There is no reason why this option 
should be unavailable in the non-enumerated cases. The fact that the judge sits on a 
multi-judge court is one factor that the judge should take into account in deciding 
whether disqualification is required under Canon 3(E)(1) and in deciding whether to 
accept remittal under Canon 3(F).  That factor alone is not determinative.  See N.Y. 
Advisory Committee on Judicial Ethics Opinions 90-44 (1990) and 89-13 (1989); Ohio 
Op. 89-10 (1989) indexed in BNA Manual at 901:6861 (permitting judge to accept 
remittal with no consideration of whether judge sat in a multi-judge court). 

Thus, where the judge is required to recuse himself or herself because a relative 
within the fourth degree is acting as a lawyer in the proceeding, the judge may accept 
remittal if offered by the parties and the judge believes he or she will be impartial.  In 
deciding whether to accept remittal, the judge may take into account the fact that he or 
she sits in a multi-judge court and that recusal would not result in significant delay, but 
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that fact alone does not preclude acceptance of the remittal. 

In the second inquiry, associates and/or partners of the judge’s uncle’s 
stepdaughter appear before the judge.  Canon 3(E)(1)(e) mandates disqualification only 
where the judge’s relative “is acting as a lawyer in the proceeding.”  For purposes of this 
second inquiry, we assume that the stepdaughter had no participation whatsoever in the 
matter currently before the judge.  See N.Y. Advisory Committee on Judicial Ethics #90-
44 (1990) (recusal required if the relative “participated in any way” regardless of 
whether she actually appeared in judge’s court).  The judge, however, must also 
determine whether the appearance of associates or partners of the stepdaughter’s firm 
gives rise to a situation where the judge’s impartiality “might reasonably be questioned,” 
in which case recusal would be called for under the general rubric of Canon 3(E)(1). 

The Commentary to a prior version of the Code of Judicial Conduct included the 
following: 

The fact that a lawyer in a proceeding is affiliated with a law firm with 
which a lawyer-relative of the judge is affiliated does not of itself disqualify 
the judge.  Under appropriate circumstances, the fact that “his impartiality 
might reasonably be questioned” under Canon 3C(1) [prior version of 
3(E)(1)], or that the lawyer-relative is known by the judge to have an 
interest in the law firm that could be “substantially affected by the outcome 
of the proceeding” under Canon 3C(1)(d)(iii) [currently 3(E)(1)(d)(iii)] may 
require his disqualification. 

In N.Y. State 673 we noted in passing that in such a situation, the judge’s 
disqualification would be required “when the judge is in a position to confer a benefit on 
the relative . . . (such as where a contingency fee may be awarded or the firm’s 
reputation enhanced) or there is some other reason to cast doubt on the judge’s 
impartiality.  Id. at 5 n.4; see also N.Y. State 574 at 8 (referring to the Commentary and 
indicating that partners and associates would be disqualified only if the judge’s 
impartiality might reasonably be questioned); Ohio Op. 91-8 (1991), indexed in BNA 
Manual at 1001:6852 (no automatic recusal where associates or partners of judge’s 
spouse’s firm appear). 

The Advisory Committee on Judicial Ethics has required disqualification in cases 
in which a lawyer affiliated with a relative’s firm appears, see Opinion 87-3 (1987) (judge 
should “as a matter of course” be disqualified when any member of a four-person firm in 
which brother is a partner appears, noting small size of firm and community), but not 
where the relative is a lawyer for a government agency.  See Joint Opinions 88-101 and 
102 (1988) (permitting judge to accept remittal where judge’s spouse is assistant 
corporation counsel and where judge’s spouse is assistant district attorney), 89-112 
(remittal permitted where judge’s cousin is assistant district attorney), 87-127 (remittal 
permitted where judge’s son is assistant district attorney); see also S.C. Opinion 90-45 
(1991) (recusal not required where members of public defender’s office employing 
judge’s son appear).  But see Ala. Op. 89-45 (1989) (disqualification not extended to 
other members of judge’s son’s law firm). 
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In our view, although the nature of the attorney (public vs. private attorney), the 
nature of the fee (contingent vs. hourly fee), the size of the law firm and the size of the 
community are all factors that the judge should take into account in deciding whether his 
or her impartiality may reasonably be questioned, no one factor is determinative.  For 
example, it is unlikely that the judge’s impartiality would be called into question if an 
associate of a 1,000 lawyer firm appears before the judge in a contingency fee matter 
and the judge’s cousin is an associate in a west coast office of the firm.  Conversely, 
where the partner of the judge’s brother in a two-partner firm in a small town appears 
before the judge, regardless of how the firm’s fee is to be paid, the judge’s impartiality is 
likely to be called into question. 

As in the first inquiry, however, if the judge discloses on the record the basis for 
the disqualification, and the parties and their lawyers agree, without the judge’s 
participation, that the judge should not be disqualified, the judge may continue to sit in 
the proceeding. 

CONCLUSION 

For the foregoing reasons we answer the first and third questions in the 
affirmative, and conclude that the answer to the second question depends upon the 
particular facts and circumstances. 

 

    _________________ 


