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QUESTIONS 
 

A law firm based in another state plans to establish an office in New York City.  
The New York City office will be staffed full-time by a group of attorneys, at least one of 
whom will be a partner and all of whom are admitted to practice law in the State of New 
York.  We have been asked the following questions concerning the proper content of 
letterhead and business cards for the New York City office: 

1. May a law firm practicing in New York use a general letterhead that 
contains only the firm name, but not the names of individual attorneys? 

2. Must the name of the "supervising" or "resident" partner for the New York 
office appear on the firm's letterhead? 

3. May personal letterhead be used for each attorney showing, in addition to 
the firm name, the individual attorney's name, phone number, direct telecopy number or 
e-mail address?  Must the attorney's relationship with the firm be indicated (e.g., 
associate, of counsel or partner) on such letterhead or the attorney’s business cards? 

4. For attorneys not admitted to practice in New York, but whose name may 
appear on firm letterhead (personal or otherwise), can this limitation be expressed by 
indicating "Not Admitted in New York" or must the phrase "Admitted Only In ____" be 
used? 
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5. Can the firm's letterhead include the firm's Internet web site address? 

6. If attorneys not admitted to practice law in New York are given business 
cards from the New York office, must this practice limitation be shown on their business 
cards? 

OPINION 

 
The touchstones for our responses to each of the questions discussed below are 

the requirements of DR 2-101 that a lawyer refrain from engaging in any public 
communication that contains statements or claims that are false, deceptive or 
misleading, DR 2-101 (A), and that lawyer "advertising and publicity shall be  designed 
to educate the public to an awareness of legal needs and to provide information 
relevant to the selection of the most appropriate counsel."  DR 2-101 (D). See N.Y. 
State 500 (1978). These rules as well as others cited in this opinion apply with the same 
force to the law firm as to its individual attorneys. DR 1-102, 1-104. 

Letterhead and, by a short extension, business cards -- the use of both of which 
is expressly permitted by DR 2-102 (A) -- are a form of public communication and as 
such are subject to the requirements of DR 2-101.  DR 2-102 (A); N.Y. State 557 
(1984).  As a result, the contents of letterhead and business cards should enhance the 
public's ability to recognize the need for counsel and to choose the most appropriate 
counsel, and should not contain any statement or representation that is false, deceptive 
or misleading.  In addition, their contents should not violate any statute or court rule.  
DR 2-102 (A). While paragraphs 1 and 4 of DR 2-102 (A) set forth information that may 
be included on business cards and letterhead, respectively, we do not interpret those 
enumerations as limiting (except as expressly stated therein) but rather as suggestive of 
the type of information that may but need not in all cases be included.  

Letterhead 

1. May a law firm practicing in New York use a general letterhead that 
contains only the firm name, but not the names of individual attorneys? 

While DR 2-102 (A)(4) states literally that "a letterhead identifying the lawyer by 
name and as a lawyer" is permissible, we believe that provision to be enabling and not 
limiting.  Accordingly, we believe that it is sufficient on a firm letterhead to print only the 
firm's name, and to omit from the preprinted material the name(s) of individual 
lawyer(s).  See New York Criminal and Civil Courts Bar Ass'n v. Jacoby, 61 N.Y.2d 130 
(1984).  To avoid misleading appearances, however, any non-lawyer employee of the 
firm who uses the letterhead should identify himself or herself by some suitable title or 
legend that will obviate the inference that he or she is a lawyer. For the same reason, a 
lawyer not admitted in New York who uses the letterhead should state the applicable 
jurisdictional limitations, as discussed below.  DR 2-102 (D). 

2. Must the name of the "supervising" or "resident" partner of the New York 
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office appear on the firm's letterhead? 

We have found no requirement in the Code of Professional Responsibility or in 
any interpretive opinion that the name of the supervising or resident partner or, indeed, 
that the name of any attorney appear on the firm letterhead. 

3. May personal letterhead be used for each attorney showing, in addition to 
the firm name, the individual attorney's name, phone number, direct telecopy number or 
e-mail address? If so, must the attorney's relationship with the firm be indicated (e.g., 
associate, of counsel or partner)? 

We believe that personal letterhead identifying the firm and an individual attorney 
and providing any information concerning the attorney that may assist the reader, that is 
not false, deceptive or misleading and does not violate any statute or court rule is 
ethically permissible.  We have not found any rule or ethical authority that suggests that 
the nature of the precise status of an attorney in the law firm must be indicated on the 
letterhead.  Disclosure of jurisdictional limitations on the attorney’s practice may be 
required, as discussed below. 

4. For attorneys not admitted to practice in New York, but whose name may 
appear on firm letterhead (personal or otherwise), can this limitation be expressed by 
indicating "Not Admitted in New York" or must the phrase "Admitted Only In ____" be 
used? 

The requirement that any jurisdictional limitations on the ability of an attorney 
affiliated with a multi-jurisdiction firm be stated on the letterhead appears in DR 2-102 
(D).  That provision of the Code does not state expressly, however, how such limitations 
shall be expressed. N.Y. State 434 (1976) offers both of the formulations set forth in the 
inquiry, without explaining whether either is appropriate in all circumstances.  Returning 
to one of the first principles in this area – that information not be false, deceptive or 
misleading – however, the Committee believes that if only a New York address is given, 
then the name of a lawyer not admitted in New York should not appear without stating 
the jurisdiction(s) in which that lawyer is admitted.  If both the firm's New York address 
and an address in another jurisdiction are shown, then for any lawyer admitted in the 
other jurisdiction but not admitted in New York, it would be sufficient to say "not 
admitted in New York;" if addresses in three or more jurisdictions are shown on the 
letterhead, then for any lawyer whose name is shown and who is not admitted in New 
York, a legend should appear "admitted only in" with the jurisdictions in which that 
lawyer has been admitted indicated, unless the lawyer has been admitted in each of the 
jurisdictions shown other than New York, in which case, again, it would be sufficient to 
say "not admitted in New York."  The governing principle is that the principal office 
address on the letterhead implies that each attorney whose name is shown on the 
letterhead has been admitted to practice in the jurisdiction in which that address is 
located. If the implication is untrue, then it should be clarified with language sufficient to 
the task in order to avoid misleading the reader. In accomplishing that, however, an 
implication may arise that the lawyer is admitted in the other jurisdictions shown on the 
letterhead. Where and to the extent that implication is untrue, it must also be clarified. 
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5. Can the firm's letterhead include the firm's Internet web site address? 

Again, if the information on the letterhead otherwise complies with statute, 
applicable court regulation and other relevant provisions of the Code, we see no reason 
why a law firm or lawyer should not be able to state its web site address on its 
letterhead.  We also note that the web site itself is a public communication that must 
conform to the requirements of the Code. 

Business Cards 

 
6. If attorneys not admitted to practice law in New York are given business 

cards from the New York office, must their practice limitation be shown on their 
business cards? 

For the same reasons stated above with respect to letterheads, we believe that 
the jurisdictional limitation(s) on the practice of a lawyer whose business card carries an 
address in New York but who is not admitted in New York should be disclosed on the 
business card.  DR 2-102(D).  We do not in this Opinion address the circumstances in 
which a lawyer not admitted to practice in New York could appropriately use such a 
business card under New York’s statute governing the unauthorized practice of law, as 
questions of law are outside our Committee’s jurisdiction. 

7. Is it necessary on business cards to indicate the attorney's relationship 
with the firm (i.e., associate, of counsel or partner), or is the designation "Attorney at 
Law" acceptable? 

Since DR 2-102 (A)(1)’s description of the permissible contents of a business 
card makes no mention of the nature of the attorney's relationship to his or her firm, we 
believe that the relationship may, but need not, be indicated on an attorney's business 
card. 

CONCLUSION 
 

Law firm letterhead need not include the names of the firm’s attorneys, including 
any supervising partner.  Letterhead or business cards identifying an attorney and firm 
need not disclose the attorney’s status with the firm, but must make clear the 
jurisdiction(s) in which the lawyer can practice, as provided in this Opinion.  Letterhead 
may include the firm’s web site address. 

 
    ________________ 


