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QUESTION 

1. May a lawyer form a professional partnership with an attorney who is ad-
mitted in another state, but not in New York, where the out-of-state attorney 
would work exclusively from a New York office on matters arising in New York? 
 

OPINION 
 
2. A New York lawyer is contemplating forming a professional partnership 
with an attorney who is admitted in another state, but not in New York.  The pro-
spective partnership would maintain offices only in New York, and would work 
exclusively on matters arising in New York.  The firm’s letterhead and business 
cards would indicate that the out-of-state attorney is admitted solely in that other 
state.  While the New York attorney and the out-of-state attorney would divide 
overall case-handling responsibilities equally, the New York attorney would han-
dle all court appearances and retain ultimate responsibility for all legal work per-
formed in the office.  The out-of-state attorney would handle office work, includ-
ing “paperwork” and meeting with clients, but only under the supervision of the 
New York attorney.  The New York attorney would split fees with the out-of-state 
attorney. 
 
3. As a threshold matter, it is clearly permissible for a New York attorney to 
form a partnership with a lawyer who is admitted only in another jurisdiction.  
N.Y. State 175 (1971).    A New York lawyer may not, however, form a partner-
ship with an out-of-state attorney if the out-of-state attorney would be engaged in 
the unauthorized practice of law in New York state.  DR 3-101(A) (“A lawyer shall 



not aid a non-lawyer in the unauthorized practice of law.”).     
 
4. The rules on unauthorized practice of law are creatures of statute (Judici-
ary Law §478), not the ethics code.  As a consequence, this Committee does not 
opine on what specific acts by an out-of-state attorney constitute the unauthor-
ized practice of law.  We note, however, that a New York court has held that 
“when legal documents are prepared for a layman by a person in the business of 
preparing such documents, that person is practicing law.”  Servidone Construc-
tion Corp. v. St. Paul Fire & Marine, 911 F. Supp. 560, 568 (N.D.N.Y. 1995) (find-
ing retainer agreement unenforceable because legal services provided in New 
York by out-of-state attorney constituted unauthorized practice of law, notwith-
standing his partnership with an attorney admitted in New York).   
 
5. If the out-of-state lawyer is engaged in the unauthorized practice of law, 
then the New York lawyer would violate DR 3-101(A) by partnering with the law-
yer.  If the out-of-state lawyer were to limit activities to those permitted of a non-
lawyer, such as a paralegal, then the New York lawyer would violate DR 3-
102(A) by partnering with the lawyer, as it is impermissible for a New York lawyer 
to share fees with a non-lawyer.  The Committee expresses no opinion on 
whether these conclusions would apply to partnerships involving an out-of-state 
lawyer—such as a retired lawyer—admitted in a state other than New York but 
not working in New York. 
 

CONCLUSION 
 
6. Where the legal services performed in New York by an out-of-state attor-
ney would constitute the unauthorized practice of law in New York under DR 3-
101(A), it is unethical for a New York attorney to form a partnership with the out-
of-state attorney.    
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