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 Digest: A lawyer may agree with a client to 

accept less than the judicially-
determined fee in a domestic relations 
matter, as long as doing so is not 
inconsistent with any statements the 
lawyer has made to a tribunal or any 
such inconsistent statements are 
corrected. 

 
 Code: DR 1-102(A)(4), DR 2-106(C)(2), DR 3-

102(A), DR 7-102(A)(5), DR 9-102 
(C)(4). 

 
QUESTION 

1. After a court awards legal fees to a lawyer pursuant to section 237 of the 
Domestic Relations Law, none of which the other party has yet to pay to the lawyer, 
may the lawyer, as part of a settlement with the lawyer’s own client, agree with the 
lawyer’s client to accept less than the full award of legal fees and, in the event the 
responsible party later pays any part of the award, to reimburse the client for amounts 
collected from the responsible party up to the amount of the agreed settlement? 

BACKGROUND 

2. A lawyer enters into a fee agreement with a client for the provision of legal 
services relating to the New York Domestic Relations Law.  The fee agreement provides 
for the client to pay an initial retainer to be credited against total hourly charges.  At the 
conclusion of the matter, the court awards the lawyer an amount equal to the lawyer’s 
total hourly charges pursuant to section 237 of the Domestic Relations Law, which the 
adverse party is obliged to pay to the lawyer.  The adverse party does not pay. 

3. To settle the debt created by the fee agreement between the lawyer and the 
client, the lawyer agrees to accept, in full satisfaction of the amounts owing by the client, 
an immediate payment equaling the initial retainer plus an additional amount that is less 
than the lawyer’s total time charges (and hence less than the judicial award).  In return, 
the client seeks the lawyer’s agreement that, if the adverse party pays the lawyer any 
amount up to the settlement amount, then the lawyer will remit such sums to the client 
to make the client whole. The lawyer is concerned whether the reimbursement of such 
amounts would constitute an illicit fee-sharing arrangement with a non-lawyer. 
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OPINION 

4. In our view, no such concern is warranted.  We assume for our purpose that the 
arrangement with the client comports with DR 2-106(C)(2), which governs fee 
agreements in domestic relations matters, as well as Part 1400 of the Rules of the 
Appellate Divisions, entitled “Procedure for Attorneys in Domestic Relations Matters.”  
Because our charter is limited to addressing matters of ethics and not questions of law, 
nothing here is meant to be a legal opinion on the meaning of section 237 of the 
Domestic Relations Law.  Subject to the foregoing, and to the caveat below, we do not 
believe that the proposed settlement is an unethical fee-sharing compact. 

5. Section 237 of the Domestic Relations Law authorizes a court, in circumstances 
set forth there, to order a party to a matrimonial action to pay counsel fees “directly to 
the attorney of the other spouse to enable that spouse to carry on or defend the action 
or proceeding as, in the court’s discretion, justice requires.”  The purpose of the statute 
is to “redress the economic disparity between the monied spouse and the non-monied 
spouse” by investing the court with the discretion “to make the more affluent spouse pay 
for the legal expenses of the needier one.”1  Although the statute provides for the 
payment to be made directly to the attorney, courts may direct the payment to be made 
to the party if that party has already advanced funds to his or her counsel.2 

6. When a court awards a fee under section 237, the amounts that may be paid by 
the responsible party are to replace those that may have been paid by the client, but the 
award does not release the client from liability from the full amount of any fee 
agreement if the responsible party does not pay.  Thus a court is not permitted, in 
granting an award under that section, to preclude the lawyer “from seeking to recover 
payment of the full amount of the attorneys’ fees in [a] separate action based on the 
retainer agreement entered into by” the lawyer and client.3  Likewise, a court may direct 
a lawyer, and the lawyer would be required in the absence of an overriding contractual 
arrangement, to refund to the client any amounts previously paid to the lawyer by the 
client that the lawyer receives from the adverse party in satisfaction of a section 237 
award.4  The settlement proposed here is consistent with the fee award:  the client will 
end up paying an agreed amount in fees, but only to the extent the responsible party 
fails to pay the awarded amount. 

 
1 O’Shea v. O’Shea, 93 N.Y.2d 187, 190, 711 N.E.2d 193, 195, 689 N.Y.S.2d 8, 9-10 (1999) (footnote 
omitted). 

2 Ross v. Ross, 90 A.D.2d 541, 542, 455 N.Y.S.2d 113, 115 (2d Dep’t 1982). 

3 Law Firm of Joel R. Brandes, P.C. v. Ferraro, 257 A.D.2d 610, 610, 685 N.Y.S.2d 83, 84 (2d Dep’t 
1999); accord Seth Rubenstein, P.C. v. Ganea, 41 A.D.3d 54, 65, 833 N.Y.S.2d 566, 574 (2d Dep’t 2007) 
(“an award of attorney’s fees to a spouse pursuant to Domestic Relations Law § 237(a) does not preclude 
attorneys from seeking, from their own client, the balance of fees earned if the retainer agreement permits 
it”). 

4 Tarr v. Tarr, 45 A.D.2d 1050, 1050, 358 N.Y.S.2d 172, 173 (2d Dep’t 1974); see DR 9-102(C)(4) (A 
lawyer shall “[p]romptly pay or deliver to the client . . . as requested by the client . . . funds . . . in the 
possession of the lawyer which the client . . . is entitled to receive.”) 
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7. We conclude that the proposed settlement does not violate any Disciplinary Rule, 
and in particular DR 3-102(A).  “The purpose of the rule against fee sharing is to remove 
any incentive for non-lawyers to engage in undesirable behavior such as (1) interfering 
with a lawyer’s professional judgment in handling a legal matter, (2) using dishonest or 
illegal methods . . . in order to win a case . . . , or (3) encouraging or pressuring a lawyer 
to use such improper methods.”5  Such perils typically arise from the sharing of fees 
with non-client third parties.6  None of these concerns exists in the allocation of fees 
between a lawyer and a client, and certainly not in the context of a fee-shifting statute 
that is designed to ensure that the client is made whole for fee amounts the client may 
have paid. 

8. We caution that the arrangement with the client must be consistent with any 
statements or submissions made to the court in connection with the application for an 
award of counsel fees.  A lawyer may not engage in conduct involving fraud or 
dishonesty,7 and shall not make any knowingly false statement of law or fact in the 
course of representing a client.8  It is essential that the lawyer comply with any 
representation made to the court concerning the use of the funds awarded, or amend 
any such statement if needed. 

CONCLUSION 

9. Subject always to a lawyer’s obligation to avoid false or misleading statements to 
a tribunal, a lawyer may settle a fee agreement with a client by accepting less than the 
judicially-determined fee in a domestic relations matter and agreeing to reimburse the 
client for amounts the lawyer later receives pursuant to a fee award up to the amount of 
the agreed-upon settlement. 

(9-07) 

      

 
5 R. Simon, SIMON’S NEW YORK CODE OF PROFESSIONAL RESPONSIBILITY ANNOTATED 532 (2007 ed.). 

6 See, e.g., N.Y. State 727 (2000); N.Y. State 705 (1998). 

7 DR 1-102(A)(4). 

8 DR 7-102(A)(5). 
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