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Topic: Sharing legal fees and 
forming partnership with non-lawyer. 
 
Digest: A lawyer who principally 
practices in a jurisdiction that allows 
partnership with a non-lawyer, and who 
is also admitted in New York, may 
ordinarily conduct New York litigation 
even if in a partnership that includes a 
non-lawyer who would benefit from the 
resulting fees; although the New York 
rules generally prohibit such 
arrangements, in this case the 
governing ethical provisions would be 
those of the other jurisdiction. 

 
Rules: 5.4(a) & (b), 8.5(a) & (b) 

 
 

FACTS 
 

[1] The inquirer is a lawyer admitted to practice in both New York and the District 
of Columbia.  The lawyer’s practice is based in the District of Columbia and the majority 
of his revenue is derived from cases and matters within that jurisdiction. 
 
[2] The lawyer desires to form a District of Columbia partnership with a non-lawyer, 
a technical expert, who will assist the lawyer with prosecuting certain class action 
claims, at least one of which would be brought in the State of New York.  For the 
purposes of this opinion, it is assumed that the District of Columbia permits lawyers to 
form a partnership with non-lawyers, and to share legal fees and profits as between 
them, if they comply with certain rules.  See D.C. Opinion 322 (2004); D.C. Rule 5.4. 
 

QUESTIONS 
 
[3] When the lawyer earns legal fees resulting from litigation commenced and 
prosecuted in New York, may he share those fees with his District of Columbia 
partnership, which would include a non-lawyer who has worked on that litigation?  If the 
lawyer may not share the fees directly, may the firm hire the non-lawyer as an 
employee, to be compensated through a profit-sharing arrangement triggered by 
increases over the firm’s current average profit? 
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OPINION 
 

[4] New York Rule 5.4(a) provides that, with exceptions not here pertinent, a 
lawyer or law firm shall not share legal fees with a non-lawyer.  New York Rule 5.4(b) 
provides that “[a] lawyer shall not form a partnership with a nonlawyer if any of the 
activities of the partnership consist of the practice of law.”  While it is clear that the New 
York rules of legal ethics prohibit such a partnership and such fee sharing, the nuanced 
question here is whether a lawyer admitted in New York runs afoul of our ethics rules by 
litigating in New York as part of a partnership in the District of Columbia that is, and 
ethically may be, structured in the way the New York rules generally prohibit. 
 
[5] Under New York Rule 8.5(a) a New York admitted lawyer is subject to the 
disciplinary authority of New York regardless where the conduct occurs, but we must 
determine whether the ethics rules to be applied are those of New York or those of the 
District of Columbia.  To make this determination we look to the New York choice of law 
rules contained in New York Rule 8.5. 
 
[6] Under New York Rule 8.5(b)(1), for “conduct in connection with a proceeding in 
a court before which a lawyer has been admitted to practice (either generally or for 
purposes of that proceeding), the rules to be applied shall be the rules of the jurisdiction 
in which the court sits, unless the rules of the court provide otherwise.”  Thus, the New 
York Rules of Professional Conduct apply to conduct in connection with proceedings in 
a New York court unless the rules of that court provide otherwise. 

 
[7] Forming a District of Columbia partnership with a non-lawyer in the District of 
Columbia does not become subject to New York Rule 5.4 just because the partnership 
may undertake some New York litigation work.  As we read the inquiry, there is no 
suggestion that undertaking the New York litigation would substantially shift the firm’s 
focus.  We assume that the firm, even if it undertook the New York litigation, would 
continue to be centered on cases and revenue within the District of Columbia.   Under 
those circumstances, we believe that formation of the partnership cannot be said to be 
“conduct in connection with” the New York litigation.  The same is true of distributing 
profits, including those generated from occasional legal fees in New York, according to 
the general terms of the District of Columbia partnership agreement. 

 
[8] Under New York Rule 8.5(b)(2)(ii), for conduct not in connection with a 
proceeding in court, the rules to be applied shall be “the rules of the admitting 
jurisdiction in which the lawyer principally practices; provided, however, that if particular 
conduct clearly has its predominant effect in another jurisdiction in which the lawyer is 
licensed to practice, the rules of that jurisdiction shall be applied to that conduct.”  The 
inquirer principally practices in the District of Columbia.  Unless the formation of the 
partnership or the division of compensation arising from New York litigation clearly have 
their predominant effect in New York, those matters are subject only to the District of 
Columbia ethics rules. 

 
[9] Forming the District of Columbia partnership does not clearly have its 
predominant effect in New York just because the partnership may undertake some New 



York litigation work.  Under the circumstances presented, neither does it clearly have a 
predominant effect in New York for the partnership to distribute its fees according to the 
general terms of the partnership agreement, even though this may include occasional 
fees from New York litigation. 

 
[10] Accordingly, while the proposed distribution of legal fees may have to comply 
with relevant ethical rules in the District of Columbia, it is not subject to New York Rule 
5.4.  A contrary result, applying the New York Rules more broadly than their intended 
reach, could result in undue burdens for lawyers admitted in New York, but legitimately 
practicing in the District of Columbia through a partnership that includes a non-lawyer, 
who wish to participate in the occasional New York litigation matter. 

 
[11] Our conclusion as to choice of law is premised on the particular facts of the 
inquiry.  These include that the lawyer and the law firm, now and in the foreseeable 
future, have their principal place of business in the District of Columbia and that the bulk 
of their revenue is derived from matters unrelated to the State of New York.  Different 
facts could lead to a different result.  For example, if a major portion of the revenue of 
the lawyer or the law firm were derived from the practice of law in the State on New 
York, then, depending on the particular facts, Rule 8.5 could make applicable the 
prohibitions of New York Rule 5.4.  Certainly if the partnership were created for the very 
purpose of litigation in New York, establishing it in the District of Columbia would be 
ineffective to circumvent the New York rules on fee sharing. 

 
[12] Other jurisdictions have reached varying conclusions as to the choice of law 
that governs such situations.  Compare Philadelphia Opinion 2010-7 (opining that a 
Pennsylvania lawyer could share fees with a non-Pennsylvania lawyer in the District of 
Columbia even though the DC firm had a non-lawyer partner) with ABA 91-360 (opining 
that lawyer practicing in a jurisdiction forbidding partnerships with non-lawyers would be 
subject to that prohibition even if a member of a DC firm), followed in Virginia Opinion 
1584 (1994).  It should be noted, however, that the ABA and Virginia opinions were 
based on codes without choice of law provisions similar to the current Rule 8.5 in New 
York.1  We believe that the Philadelphia opinion is the more instructive precedent, and 
for the reasons stated above, we believe the New York choice of law rules support a 
similar conclusion. 

 
[13] Alternatively, we are asked to address whether the lawyer could employ the 
non-lawyer technical expert, with the expert receiving compensation based upon a 
profit-sharing model based on increases from the firm’s current average profit.  In N. Y. 
State 733 (2000), we addressed whether a lawyer may share legal fees with non-lawyer 
employees.  Under DR 3-102 [now Rule 5.4(a)], we held that “a lawyer may 
compensate non-lawyer employees based on profit sharing but may not tie 

                                                 
1
 The ABA opinion was issued at a time when ABA Rule 8.5 was limited to jurisdiction of the disciplinary 

authority without provision for choice of law.  Amendments adopted by the ABA in 1993 broadened the 
rules to include choice of law provisions as are found in New York Rule 8.5(b) upon which we base our 
conclusion.  At the time of the Virginia opinion, the applicable conflicts rule, Virginia DR 1-102(B), was 
limited in scope. 
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remuneration to the success of specific efforts by employees to solicit business for 
lawyers or law firms.”  We specifically stated that any permissible profit sharing between 
lawyer and non-lawyers “may not be used to circumvent the specific prohibition on fee 
sharing reflected in Judiciary Law §491 and DR 2-103(B).”  See also Rule 5.4, Cmt. 
[1B]. 

 
[14] As posed to this Committee by the inquirer, the profit-sharing with the non-
lawyer employee would be based upon total profits above a significant minimum 
threshold.  Although the non-lawyer would not be paid a percentage of fees from a 
given case, the non-lawyer’s compensation under this profit-sharing model would 
correspond roughly to the amount by which his involvement increases the profit of the 
firm. 

 
[15] We do not reach the question whether this proposed profit-sharing model would 
comport with the standards that would generally apply in New York.  On the facts of this 
inquiry, and following the same analysis as set forth above with respect to partnership, 
we believe the propriety of the profit-sharing arrangements would be governed by the 
ethics rules of the District of Columbia.  If the facts were different – for example, if New 
York litigation represented a significantly greater portion of the firm’s caseload or 
revenues – then it would be necessary to consider whether the profit-sharing model 
would be consistent with New York ethical rules. 

 
CONCLUSION 

 
[16] A lawyer who principally practices in another jurisdiction but is also admitted in 
New York may conduct occasional New York litigation, even if a non-lawyer would 
benefit from the resulting fees (either as a member of the lawyer’s partnership in that 
other jurisdiction or as its employee compensated through a profit-sharing 
arrangement), if the arrangements comply with the ethics rules of that other jurisdiction. 
 
(38-11) 
 


