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Topic: Law firm ownership of business that provides nonlegal services and pays for “leads” 
 
Digest: Law firm that owns an entity providing nonlegal SSDI services is not subject to legal 
ethics rules as to those services, and no ethical violation would arise from entity’s purchase of 
leads to market those services, if the entity includes no lawyers, operates separately from the law 
firm, and disclaims the provision of legal services. 
 
Rules: 5.7, 7.2(a) 
 
FACTS 

 

1. The lawyers in inquiring attorney’s law firm contemplate forming a separate entity (the 
“SSDI Entity”) for the purpose of providing services to persons with respect to Social Security 
Disability Insurance claims (“SSDI services”).  The inquirer states that while “lawyers can 
handle these cases, one does not have to be a lawyer to do so”1 and notes that “Licensed Hearing 
Representative” is the term used to describe a nonlawyer authorized to handle such cases.  The 
SSDI Entity would have a different name from the firm, would be housed in a different facility 
and would have its own letterhead, business cards, phone number and employees, including a 
nonlawyer Licensed Hearing Representative. 
 
2. No employee of the SSDI Entity would be a lawyer.2  The SSDI Entity would advise 
customers and potential customers, in writing, that the SSDI services “are not legal services and 
do not come within any attorney-client relationship.” 
 
QUESTION 

 

May the SSDI Entity, if established and owned by inquirer and his colleagues, purchase SSDI 
leads from a marketing organization?  The organization, which advertises heavily on the internet, 

 
1  The inquirer cites 42 U.S.C. 406 §206(a)(1):  “The Commissioner of Social Security may prescribe rules and 
regulations governing the recognition of agents or other persons, other than attorneys … representing claimants 
before the Commissioner of Social Security ….” 
 
2 Different questions would arise if a lawyer (whether one from the firm or one newly employed by the SSDI entity) 
were to participate in providing SSDI services, for example by meeting with customers or editing documents drafted 
by a Licensed Hearing Representative.  This opinion does not address such scenarios. 
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would forward to the SSDI Entity the information of people who respond to its website if the 
SSDI Entity agrees to pay for a certain number of leads in a certain geographic area each month. 
 
OPINION 

 

3. Rule 7.2(a) of the New York Rules of Professional Conduct states that a lawyer “shall not 
compensate or give anything of value to a person or organization to recommend or obtain 
employment by a client” with exceptions not relevant here.  The inquirer notes our opinion N.Y. 
State 779 (2004) in which we relied upon Disciplinary Rule 2-103(B), the predecessor to Rule 
7.2(a), in concluding that it is improper for an attorney to pay money to a marketing organization 
in return for “leads” to potential clients. The inquirer recognizes that his law firm would not be 
permitted to purchase leads for its law practice but seeks to clarify whether the SSDI Entity, 
because of its separate nature, could purchase leads without giving rise to an ethical violation by 
the lawyers in the firm. 
 
4. Rule 5.7, entitled “Responsibilities Regarding Nonlegal Services”, is the key Rule to 
consider.  Rule 5.7(c) defines “nonlegal services” to mean “those services that lawyers may 
lawfully provide and that are not prohibited as an unauthorized practice of law when provided by 
a nonlawyer.”  We assume, based on assertions in the inquiry, that nonlawyer Licensed Hearing 
Representatives are permitted by federal law to provide (and accordingly are not prohibited by 
New York law from providing) the contemplated services.  Thus the services qualify as 
“nonlegal services” for purposes of the Rule. 

 
5. Because there will be no “lawyer or law firm that provides” any SSDI services, Rules 
5.7(a)(1) and 5.7(a)(2) do not apply.  The relevant provision, Rule 5.7(a)(3), says: 
 

“A lawyer or law firm that is an owner, controlling party or agent of, or that is 
otherwise affiliated with, an entity that the lawyer or law firm knows to be 
providing nonlegal services to a person is subject to these Rules with respect to 
the nonlegal services if the person receiving the services could reasonably believe 
that the nonlegal services are the subject of a client-lawyer relationship.” 
 

6. The question, then, is whether recipients of the SSDI services could reasonably believe 
that those services are the subject of a client-lawyer relationship.  We first consider the way the 
SSDI Entity will present itself to prospective and actual customers.  Although the SSDI Entity 
will be affiliated with the law firm through common ownership, in its outwardly visible aspects it 
will be separate and distinct from that firm, it will intentionally eschew any reference to the 
affiliation between them, and it will explicitly disclaim any attorney-client relationship.  Unless 
there are further relevant facts not mentioned in the inquiry (such as perceptible connections 
between the two entities, or forms of advertising tending to create an impression of legal 
services), there would be no apparent basis on which customers could reasonably believe they 
were receiving legal representation. 
 
7. We must, however, consider another relevant provision.  Rule 5.7(a)(4) states that for 
purposes of Rule 5.7(a)(3), “it will be presumed that the person receiving nonlegal services 
believes the services to be the subject of a client-lawyer relationship” unless one of two 
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conditions are met.  One of those conditions, and the only one available to the inquirer, is that 
“the lawyer or law firm has advised the person receiving the services in writing that the services 
are not legal services and that the protection of a client-lawyer relationship does not exist with 
respect to the nonlegal services.”  Here, the inquirer proposes to do just that.  The written 
disclaimer must be made at a time and in a manner “sufficient to ensure that the person 
understands the significance of the communication.”  Rule 5.7, Cmt. [3].  If it is, then the 
presumption set forth in Rule 5.7(a)(4) would not apply. 
 
8. Because the law firm would not be subject to the Rules with respect to services provided 
by the SSDI Entity, Rule 7.2(a) would not preclude the purchase of leads as contemplated.  
However, the lawyers in the firm should be mindful that they always remain subject to some 
other Rules, such as those prohibiting lawyers from engaging in illegal or deceptive conduct, 
including when they engage in conduct incidental to ownership of the SSDI Entity.  See Rule 
5.7, Cmt. [4]. 
 
CONCLUSION 

 

9. Members of a law firm who establish and own an entity to provide nonlegal SSDI 
services are not subject to the Rules with respect to those services if the entity includes no 
lawyers, operates wholly separately from the law firm, and disclaims the provision of legal 
services.  Under those circumstances, no ethical violation would arise if the entity purchases 
leads for the purpose of marketing the SSDI services. 
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