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Topic: Billing client for work performed by an unpaid student-intern 

Digest: A law firm may bill a client for work performed by a student-intern despite the fact 

that the law firm does not pay the intern, because the intern receives academic credit for the 

work, as long as (i) the internship program complies with applicable law, (ii) the educational 

institution does not object to the client charges, and (iii) the charge is not excessive. 

Rules: 1.5(a) & (b) 

 

FACTS 

1. A law school has a student-intern program in which student interns work for local law 

firms and receive academic credit for their work in lieu of monetary compensation.  A law firm 

asks whether it may bill clients for work performed for its clients by student-interns, despite the 

fact that the law firm does not pay the interns. 

 

QUESTION 

 

2. May a law firm bill a client for work performed by a student-intern despite the fact that 

the law firm does not pay the interns, because they receive academic credit for their work? 

 

OPINION  

 

3. Our jurisdiction extends only to interpretations of the Rules of Professional Conduct.  We 

do not interpret otherwise applicable laws or render factual determinations..  Consequently, we 

assume that the proposals of the law firm to bill clients for the services of the interns and to hire 

those interns without compensation comply with applicable laws.  (In that latter regard, we note 

that the 2010 standards of the U.S. Department of Labor concerning internship programs 

prohibited a private sector employer from deriving an immediate advantage from the activities of 

the intern. However, that standard was rejected by the Second Circuit Court of Appeals in Glatt 

v. Fox Searchlight Pictures, Inc., 791 F.3d 376 (2d Cir. 2015) in favor of a non-exhaustive set of 

considerations that focus on the what the intern receives in exchange for his work.)  We also 

assume that the educational institution that sponsors the internship program allows the law firm 

to charge its clients for the services of the intern. 

 

4. Rule 1.5(b) of the New York Rules of Professional Conduct (the “Rules”) enjoins a 

lawyer to communicate to a client not only the scope of a representation but also “the basis or 

rate of the fee and expenses for which the client will be responsible.”  (Whether that 

communication must be in writing is a question of law dependent upon the provisions of Part 

1500 of the Rules of the Judiciary, 22 N.Y.C.R.R. Part 1215.  See also, 22 N.Y.C.R.R. Part 1400, 

governing fee and retainer arrangements in matrimonial matters.) 
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5. A lawyer is further enjoined by Rule 1.5(a) not to “make an agreement for, charge, or 

collect an excessive or illegal fee or expense.”  The test of whether a fee is excessive is whether 

“a reasonable lawyer would be left with a definite and firm conviction that the fee is excessive.”  

While expenses are not specified in the definition of “excessive,” Comment [1] to Rule 1.5 

makes clear the New York State Bar Association’s intent that expenses should be subject to the 

same limitation.  See N.Y. State 1087 (2016).  See also N.Y. State 1050 (2015) (relating to credit 

card processing fees as a client-reimbursable expenses). 

 

6. Whether the charge for a given service, such as the service of a paralegal, recent law 

school graduate or law clerk, to all of which a student-intern may be likened, is a fee or an 

expense is a question that need not be resolved in order to answer the present inquiry.  We note, 

however, that courts have in some instances treated the charges for the services of paralegals as 

fees.  See Missouri v. Jenkins, 491 US. 274 (1989) (in fee shifting, it is proper to pay for the time 

of paralegals, law clerks and recent law graduates at market rates rather than at cost). 

 

7. We find nothing in the Rules that would prohibit a sponsoring law firm from billing for 

the services of a law student-intern on a fee basis, even if the sponsoring firm is compensating 

neither the intern nor the sending law school, provided that the client has been advised of the 

firm’s intent to charge for the intern’s services and the basis of the charge (e.g., per task or per 

hour or some fraction thereof) and provided, further, that the fee is neither excessive nor illegal. 

 

8. If the cost of a student-intern is charged as an expense, the lawyer may charge the client 

“either . . . an amount to which the client has agreed in advance or . . . an amount that reflects the 

cost incurred by the lawyer” to sponsor the intern (e.g. the cost of supervising the intern), subject 

to the same provisos.  See Rule 1.5(a) and (b) and Rule 1.5, Comment [1]; N.Y. State 1087 [35-

15], supra, N.Y, State 1050, supra. 

  

CONCLUSION 

 

9. A law firm may bill a client for work performed by a student-intern despite the fact that 

the law firm does not pay the intern, because the intern receives academic credit for the work, as 

long as (i) the internship program complies with applicable law, (ii) the educational institution 

does not object to the client charges, and (iii) the charge is not excessive. 
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