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Topic:  Confidential client information   

 

Digest:  The New York Rules of Professional Conduct do not require a lawyer to communicate 

with an individual who is neither a client in the matter nor a party to a document drafted by the 

lawyer in the matter.    

 

Rules:  Rules 1.4, 1.6, 1.9(c), 4.1, 4.2, 4.3 and 4.4. 

FACTS 

1. The inquirer drafted a will in which the testator disinherited one of his sons.  The 

disinherited son contacted the inquirer and asked her to confirm that she drafted the will, of 

which the son has a copy.  The lawyer’s signature is on the will.  The inquirer asks whether she 

has an obligation to respond to her former client’s son, who is neither an executor nor a 

beneficiary. 

      

QUESTION 

 

2. Must a lawyer respond to a query from an individual who is neither a client in the matter 

nor a party to the document that is the subject of the query? 

 

OPINION 

 

3. One of the lawyer’s principal obligations under the New York Rules of Professional 

Conduct (the “Rules”) when representing a client is to maintain the client’s confidential 

information – information gained in or relating to the representation that is protected by the 

attorney-client privilege, or the disclosure of which would be embarrassing or detrimental to the 

client or that the client has asked to be maintained in confidence.  See Rule 1.6.  Although 

information that is generally known in the local community is not protected as confidential 

information, information is not “generally known” simply because it is in the public domain or 

available in a public file.  See Rule 1.6, Cmt. [4].  The lawyer is also prohibited from using or 

revealing the confidential information of a former client that is protected by Rule 1.6, except to 

the extent the Rules would permit with respect to a current client.  Rule 1.9(c).  A deceased client 

is by definition a former client.  

 

4. Several rules in the New York Rules of Professional Conduct (“the Rules”) directly 

address a lawyer’s obligations and limitations regarding communications with others.
1
  For 

example, Rule 1.4 (“Communication”) sets out a lawyer’s obligations concerning 

communicating with clients.  It contains a robust list of requirements, but they are limited to 
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communications with clients.   Rule 4.2 (“Communication with Person Represented by 

Counsel”) strictly limits the situations in which a lawyer may communicate with represented 

individuals, but it contains no affirmative obligation to communicate with them.   Rule 4.3 

(“Communicating with Unrepresented Parties”) limits, under specified circumstances, a lawyer’s 

authority to provide legal advice to unrepresented individuals and it prohibits a lawyer, who is 

communicating with an individual on behalf of a client, from stating or implying that a lawyer is 

a disinterested party.  Again, this rule establishes no affirmative obligation to communicate.  

Rule 4.1, which expressly applies to communications with “third parties,” also establishes no 

obligation to communicate; instead, it simply requires a lawyer who represents a party to refrain 

from “knowingly making a false statement of fact or law” when communicating with a third 

party.  Rule 4.4 (“Respect for Rights of Third Persons”) limits a lawyer’s authority to embarrass, 

harm or violate the rights of third parties, and it creates a very narrow communicative obligation 

– i.e., a lawyer who “receives a document relating to the representation of the lawyer’s client and 

knows or reasonably should know that the document was inadvertently sent shall promptly notify 

the sender.” 

   

5. What the above survey of the Rules regarding communications makes clear is that, absent 

two narrow exceptions -- dispelling a third party’s impression of a lawyer’s disinterest and 

notifying a third party regarding receipt of a misdelivered document -- a lawyer has no 

independent ethical obligation to communicate with third parties.
2
  

  

6. Our prior opinions are consistent with this reading of the Rules.  Thus, in N.Y. State 833 

(2009), we concluded that a lawyer was not ethically required to respond to an unsolicited 

written request for representation sent by a person in prison.  Specifically, we held that no 

provision of the Rules “imposes a general obligation upon a lawyer to promptly answer 

unsolicited mail – or to answer at all.”  Id.    More recently, in N.Y. State 1078 (2015), we 

considered whether a lawyer was permitted, consistent with Rule 1.6 (“Confidentiality of 

Information”), to disclose to the son of a former client that the lawyer did not draft a will for the 

deceased client.  We concluded that, under limited circumstances, the lawyer was permitted to 

disclose this information (i.e., when it advanced the best interests of the former client).  Id.  

Implicit in that conclusion was that the lawyer was not required to share information with the 

son of the former client. 

 

7. Here, the disinherited son is not a client of the inquirer and is not a party to the document 

drafted by the inquirer.
3
  Accordingly, as a survey of the relevant rules makes clear and 

consistent with our holding in N.Y. State 833, the inquirer has no ethical obligation to respond to 

the son’s query.  Indeed, sharing the information would likely not be in the client’s best interest 

and therefore would not be permitted by Rule 1.6(a).    

CONCLUSION 

8. The New York Rules of Professional Conduct do not require a lawyer to respond to a 

query – about a document previously drafted by the lawyer – from an individual who is neither a 

client in the matter nor a party to the drafted document.  
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1
 The rules regarding advertising and solicitation also relate to attorney communications, but they are not pertinent to 

this inquiry. 

 
2
 In 1998, the Office of Court Administration adopted the New York State Standards of Civility, which set forth 

principles of behavior to which the bar, the bench and court employees should aspire. They are not intended as rules 

to be enforced by sanction or disciplinary action, nor are they intended to supplement or modify the Rules of 

Professional Conduct.  The first section of these Standards discusses the lawyer’s duties to other lawyers, litigants 

and witnesses and Standard IV in this section states that “A lawyer should promptly return phone calls and answer 

correspondence reasonably requiring a response.”  22 NYCRR Part 1200, app. at IV (emphasis added).   These 

standards by their terms do not seem to apply here.  In any event, their applicability is beyond the purview of our 

Committee.   
 
3
 We do not have occasion to address what obligation, if any, the lawyer would have to respond to a query from a 

party to the drafted document.  See N.Y. State 833. 


