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Topic: IOLA accounts; court appointed referee; deposit of third-party funds 

 

Digest: An attorney who is appointed as a referee to conduct foreclosure sales pursuant to 

Part 36 of the Rules of the Chief Judge may deposit funds received from those sales into an 

IOLA account or special account maintained by the lawyer’s firm or by the lawyer. 

 

Rules: 1.15, 5.1.   

 

FACTS 

 

1. The inquirer is an attorney who is occasionally appointed as a referee to conduct 

foreclosure sales pursuant to Part 36 of the Rules of the Chief Judge (22 NYCRR Part 36). Most 

often, when the inquirer conducts these foreclosure sales, a bank representative is present at the 

sale to receive any sale proceeds, which are typically owed to a third party.   At other times, no 

bank representative is present, so the sale proceeds are left in the possession of the inquirer.  

 

2. The inquirer is a member of a law firm.  The inquirer wishes to deposit the excess funds 

from foreclosure sales into the law firm’s Interest on Lawyer Account (“IOLA”), but the 

inquirer’s firm is reluctant to permit a deposit into the firm’s IOLA account because only the 

inquirer, not the firm, was appointed as referee. 

 

QUESTION 
 

3. When an individual member of a law firm, and not the law firm itself, is appointed 

pursuant to 22 NYCRR Part 36 as a referee to conduct a foreclosure sale, may the 

attorney/referee deposit sale proceeds funds owed to a third party into the IOLA account of the 

individual attorney’s law firm? 

 

OPINION 

 

4. Rule 1.15(b)(1) of the N.Y. Rules of Professional Conduct (the “Rules”), which addresses 

the handling of client and third-party funds in the possession of an attorney, says in relevant part: 

 

A lawyer who is in possession of funds belonging to another person incident to the 

lawyer’s practice of law shall maintain such funds in a banking institution within New 

York State. . .  Such funds shall be maintained, in the lawyer’s own name, or in the name 

of a firm of lawyers of which the lawyer is a member, or in the name of the lawyer or 

firm of lawyers by whom the lawyer is employed, in a special account or accounts, 

separate from any business or personal accounts of the lawyer or lawyer’s firm, and 
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separate from any accounts that the lawyer may maintain as executor, guardian, trustee or 

receiver, or in any other fiduciary capacity into such special account or accounts all funds 

held in escrow or otherwise entrusted to the lawyer or firm shall be deposited. [Emphasis 

added.]  

 

5. An IOLA account is one such “special account.”  See Judiciary Law § 497.  Our 

Committee opines only on ethical issues arising under the Rules and not on questions of law.  

Thus, we offer no view on whether the Judiciary Law, 22 NYCRR Part 36, or any other statute 

or rule relating to foreclosure sales, address the question presented.  If so, then the requirements 

of law would govern.    But if the law is not to the contrary, we see no reason under the Rules 

why the proceeds of a foreclosure sale belonging to a third party may not be placed into the 

IOLA account of the inquirer’s law firm.  (For convenience, we refer to trust accounts or escrow 

accounts as “special accounts” except when reference to IOLA accounts – a species of special 

accounts -- is  appropriate.) 

 

6. By way of background, the appointment of a referee is usually set out in a judgment of 

sale entered following foreclosure.  That judgment dictates the distribution of proceeds, which 

typically the referee computes.  The referee cannot alter the terms of the judgment of foreclosure 

and sale.  On the day of the sale, the referee announces the sale and reads its terms aloud.  

Following the sale, the referee is responsible for executing a referee’s deed, obtaining the 

purchase deposit (or price), executing the memorandum of sale and the report of sale, calculating 

the final amount due, and distributing the funds in accordance with the judgment.  Familiarity 

with these requirements is integral to service as a referee.  Thus, although a person need not be a 

lawyer to act as a referee, courts often name lawyers to serve in that position. 

 

7. Such service, in our view, is “incident to the lawyer’s practice of law” within the 

meaning of Rule 1.15(a) even though non-lawyers are legally eligible to serve as foreclosure 

referees.  The Rules may apply to a lawyer (or law firm) when engaged in activities that a non-

lawyer may provide.  We find support for this conclusion in our prior opinions applying the 

Rules to lawyers acting as referees in foreclosure matters. For instance, in N.Y. State 924 ¶¶ 4, 6 

(2012), we concluded that an attorney could act as a referee in a mortgage foreclosure 

proceeding in which a client  held a judgment on the mortgaged property, provided that the 

lawyer complied with the confidentiality provisions of Rules 1.6 and 1.8(b), as well as the 

conflicts provisions of Rules 1.7 and 1.9.  Similarly, in N.Y. State 893 ¶ 5 (2011), we said that a 

prosecutor could accept appointment to a panel of foreclosure referees provided that the lawyer 

complied with the conflicts provisions of Rule 1.7.  Cf. N.Y. State 979 (2013) (lawyers acting as 

mediators may be subject to the Rules).   In light of the prevalence of lawyers appointed to 

referee foreclosure sales, we have no difficulty concluding that service as such is “incident to” 

the practice of law, and hence that Rule 1.15 applies. 

 

8. It follows that a lawyer in possession of third-party funds yielded by the sale must assure 

their safekeeping in a special account segregated from the firm’s own business or operating 

accounts.  We know of no reason in the Rules why these funds may not be deposited into an 

IOLA account maintained by the firm of which the inquirer is a member if the funds qualify for 

deposit there under applicable laws and regulations.  Rule 1.15(a) specifically says that funds so 

qualifying may be held in special accounts either “in the lawyer’s own name, or in the name of a 

firm of lawyers of which the lawyer is a member.”  This means that, while the inquirer is not 
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obligated to place the funds into a firm IOLA account, the inquirer is free to do so and the firm is 

free to accept them. 

 

9. Alternatively, a lawyer in the inquirer’s situation may set up a special account (including 

an IOLA account) in the lawyer’s own name.  We recognize that some law firms may have their 

own rules or agreements on such matters – for instance, a partnership provision prohibiting 

members of the firm from setting up special accounts in the lawyer’s own name – but we have 

not been told of any such provision here. No ethics violation arises if a lawyer sets up a special 

account only in the lawyer/referee’s name.  But the inquirer need not do so if the firm will allow 

him to deposit the money into the firm’s IOLA or other special account. 

 

10. Under all circumstances a lawyer or law firm in possession of funds due a third party   

must maintain a special account to hold the third-party funds.  Whichever course is selected, we 

note that, under Rule 5.1(a), the firm and its members are responsible to make “reasonable 

efforts to ensure that all lawyers in the firm conform” to the Rules, including proper maintenance 

of IOLA accounts and other special accounts. 

 

CONCLUSION 

 

11. An attorney who is appointed as a referee to conduct foreclosure sales, and who is in 

possession of funds belonging to a third party received from those sales, may ethically deposit 

funds into either the attorney’s firm’s IOLA account or into a special account set up by the 

attorney/referee individually. In any case, the attorney or the law firm must hold such third-party 

funds in a special account separate from the firm’s business or operating account.   
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