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Topic:  Legal fees 

Digest:  A lawyer may charge a fixed fee for a matter as long as it is not excessive, and the lawyer 

specifies the services that are included in the engagement.  The client must remain liable for costs, 

other than as permitted by Rule 1.8(e).  The lawyer may require advance payment of fees, which 

is not to be considered a minimum fee unless specified in the retainer agreement.  Although a 

lawyer may charge a non-excessive minimum fee, the lawyer may not charge a non-refundable 

fee.  If the lawyer is discharged, the lawyer must return any unearned fees.  The lawyer may agree 

with the client that the client need not pay a portion of the legal fee if the client believes the 

lawyer’s services do not merit the additional amount.  

Rules:  1.5(a), 1.5(b), 1.5(d)(4), 1.8(e), 1.16(e) 

FACTS 

1. The inquirer is starting an immigration law practice and is considering how to structure 

client payment obligations based upon a flat fee.  Two possible arrangements are proposed.  In the 

first proposal, 50% of the fee would be payable up front, when the client signs the retainer 

agreement.  The remaining 50% would be payable in two equal payments – one to be billed 

halfway into the engagement, and the final payment to be billed upon completion of the 

engagement.  In the second proposal, after payment of an initial retainer, the balance would be 

paid in monthly installments, with  final payment payable upon completion of the engagement.  In 

both arrangements, the client would remain responsible for filing fees and other costs, and in both 

arrangements the retainer agreement would provide that, in full satisfaction of the client’s fee 

obligation, the inquirer would accept payment for some designated portion of the final balance in 

an amount that the client unilaterally determined that the legal services had been worth.     

QUESTION 

2. What ethical considerations apply to inquirer’s proposed fee agreements? 
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OPINION 

3.  Rule 1.5 of the New York Rules of Professional Conduct (the “Rules”) – the fee rule – 

prohibits a lawyer from charging a fee that is illegal or excessive, and it explicitly recognizes fixed 

fees in its listing of the considerations that determine whether a fee is excessive.  See Rule 1.5(a)(8) 

(“whether the fee is fixed”).  See also N.Y. State 942 ¶ 11 (2012) (whether a flat fee is excessive 

depends on the facts; a flat fee is not necessarily excessive but neither is it necessarily reasonable); 

N.Y. City 2015-2 (a flat fee is ethically permissible if it satisfies the other requirements of Rule 

1.5).  A fixed fee is often appropriate in matters frequently performed by the lawyer, where it is 

possible for the lawyer to accurately estimate the cost of performing the services.  It is beneficial 

to the client since the client knows in advance the cost of the services and is not subject to 

inefficiencies that may increase the fee in the case of hourly billing.  As in all representations, the 

lawyer should communicate to the client the services the lawyer will perform for the fixed fee. See 

Rule 1.5(b) (the lawyer shall communicate the scope of the representation).   

4. Except as permitted by Rule 1.8(e), the client must remain liable for court costs and the 

expenses of litigation.  The inquirer’s engagement letter under either proposed arrangement here 

complies with that requirement by specifying that filing fees are not included in the fixed legal fee. 

5. The Rules permit advance payment of fees.  See Rule 1.5, Cmt. [4] (a lawyer may require 

advance payment of a fee).  See also N.Y. State 816 (2007) (discussing, under the Code of 

Professional Responsibility (the “Code”), whether such payments constitute funds of the lawyer 

or client); N.Y. State 983 (2013) at note 1 (concluding there is no reason that the Rules would lead 

to a different result). 

6. Rule 1.5(d)(4) prohibits a non-refundable retainer fee.  See also Rule 1.5, Cmt. [4] (a lawyer 

may require advance payment of a fee, but is obliged to return any unearned portion).  See Matter 

of Cooperman, 83 N.Y.2d 465 (1994).  See generally N.Y. State 599 (1989) (discussing the 

prohibition against non-refundable fees under the Code and distinguishing between non-excessive 

minimum fees and non-refundable retainers).  N.Y. City 2015-2 (fees paid to a lawyer in advance 

are nonrefundable only to the extent they have been earned by the lawyer).   

7. Nevertheless, Rule 1.5(d)(4) also permits a lawyer to enter into a retainer agreement 

containing “a reasonable minimum fee clause if it defines in plain language and sets forth the 

circumstances under which such a fee may be incurred and how it will be calculated.” Comment 

[4] to Rule 1.5 explains:  “A lawyer may charge a minimum fee, if that fee is not excessive, and if 
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the wording of the minimum fee clause of the retainer agreement meets the requirements of 

paragraph (d)(4).”  A minimum fee could also be justified by a description of services to be 

performed at the outset of the representation, for which the lawyer claims immediate entitlement 

to payment, even before the work is commenced or completed, subject to the lawyer’s obligation 

to refund any portion the lawyer does not ultimately earn. See Rule 1.16(e). 

8. Rule 1.5(a) identifies the factors relevant for determining if a fee is excessive.  These 

factors apply to a minimum fee. See N.Y. State 599 (1989) (listing factors in the former New York 

Lawyer’s Code of Professional Responsibility, which are nearly identical factors to the factors in 

Rule 1.5).  The factors in Rule 1.5(a), which are not intended to be exclusive, include:   

(1) the time and labor required, the novelty and difficulty of the questions involved, and 
the skill requisite to perform the legal service properly;  
(2) the likelihood, if apparent or made known to the client, that the acceptance of the 
particular employment will preclude other employment by the lawyer;  
(3) the fee customarily charged in the locality for similar legal services;  
(4) the amount involved and the results obtained;  
(5) the time limitations imposed by the client or the circumstances;  
(6) the nature and length of the professional relationship with the client;  
(7) the experience, reputation and ability of the lawyer or lawyers performing the services; 
and 
(8) whether the fee is fixed or contingent.  

9. Nothing in the these factors, or in any other Rule, precludes client satisfaction as an element 

in determining whether a fee is excessive, and client satisfaction is consistent with and often related 

to “the results obtained,” which is listed in Rule 1.5(a)(4) as a relevant factor.  Generally, a client 

who gets good results is a satisfied client, and may be willing to express that satisfaction by paying 

a higher fee.   

10. The inquiry does not state whether the initial payment is a minimum fee or a payment on 

account, but we believe that a fee paid before legal services are rendered is a payment on account 

unless expressly identified in the retainer agreement as a minimum fee.  See Restatement (Third) 

of the Law Governing Lawyers § 38, Com. g (ALI 1998) (an advance fee payment that is not 

otherwise identified is presumed to be a deposit against future services). If a minimum fee, the 

lawyer would have to specify the services covered and the circumstances in which it would be 

earned.  See N.Y. City 2015-2 (a fee paid in advance for services to be performed on a specific 

matter — sometimes called a special retainer — is not earned unless the services are performed).  
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And if the initial payment is not a minimum fee and the inquirer withdraws from the representation 

or is discharged by the client before the services are completed, then the lawyer must return any 

unearned fees. See Rule 1.16(e) (even when withdrawal is permitted or required, a lawyer shall 

take steps to avoid foreseeable prejudice to the rights of the client, including promptly refunding 

any part of a fee paid in advance that has not been earned).  

11. As a final matter, the fact that the inquirer has effectively incorporated a discount based on 

client satisfaction into the retainer agreement does not transform the fee arrangement into a 

contingent fee within the meaning of Rule 1.5(c), because the fee is not contingent on the 

“outcome” of the matter, and the amount of the final payment is in the sole discretion of the client.  

It is not unusual for a lawyer to agree to discount legal fees to resolve a client complaint or to 

retain client good will, and the provision giving the client discretion to pay some, all, or none of 

the final payment has that effect.   

CONCLUSION 

12. A lawyer may charge a fixed fee for a matter as long as it is not excessive, and the lawyer 

specifies the services that are included in the engagement.  The client must remain liable for costs, 

other than as permitted by Rule 1.8(e).  The lawyer may require advance payment of fees, which 

is not to be considered a minimum fee unless specified in the retainer agreement.  Although a 

lawyer may charge a non-excessive minimum fee, the lawyer may not charge a non-refundable 

fee.  If the lawyer is discharged, the lawyer must return any unearned fees.  The lawyer may agree 

with the client that the client need not pay a portion of the legal fee if the client believes the 

lawyer’s services do not merit the additional amount.  Such an agreement does not transform the 

fee into a contingent fee. 

(22-20) 
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