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Topic: Law firm name after a partner leaves 

Digest: A law firm may continue to use the name of a former partner in the firm name where the 

partner leaves the firm for non-legal employment or becomes “Of Counsel” to the firm unless 

particular facts and circumstances would make it false, deceptive or misleading to use the former 

partner’s name.   

Rule: 7.5(b) 

 

FACTS 

1. A named partner we shall call Baker, one of the founding partners of a law firm we shall 

call Able, Baker and Charlie, will be leaving the firm to work as a non-lawyer at a 

university. In the new position Baker will perform no legal services. However, Baker 

plans to consult on an ongoing basis with Able and Charlie regarding client matters Baker 

worked on while at the law firm.  Baker will maintain a license to practice law in New 

York.  

QUESTIONS 

2. May a law firm continue to include the name of a former partner in the firm name if the 

former partner will maintain his law license but has left the firm to take a nonlegal 

position?  

3. Would the result be different if the former partner becomes “Of Counsel” to the firm after 

leaving to take the nonlegal position? 

OPINION 

4. As amended effective June 24, 2020, Rule 7.5(b)(1) of the New York Rules of 

Professional Conduct (the “Rules”) provides: 

(b) (1) A lawyer in private practice shall not practice under: 

(i) a false, deceptive or misleading a trade name; 

(ii) a false, deceptive, or misleading domain name; or 

(iii) a name that is misleading as to the identity of the lawyer or lawyers practicing 

under such name. 

5. Comment [2] to Rule 7.5 elaborates on Rule 7.5(b) by providing: 
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A lawyer or law firm may not use any name that is false, deceptive, or misleading. It is not 

false, deceptive, or misleading for a firm to be designated by the names of all or some of 

its current members or by the names of retired or deceased members where there has been 

a continuing line of succession in the firm’s identity. A lawyer or law firm may practice 

under a trade name or domain name if it is not false, deceptive, or misleading. A lawyer or 

law firm also may practice under a distinctive website address, social media username, or 

comparable professional designation, provided that the name is not false, deceptive, or 

misleading. [Emphasis added.]  

6. In N.Y. State 1207 (2020) we addressed the implications of the Joint Order of the 

Appellate Divisions altering Rule 7.5(b), emphasizing that the revised Rule is intended 

to continue to protect the public from being deceived or misled as to the identity of 

lawyers using or practicing under a firm name. We concluded that under the revised Rule:  

A law firm may practice in New York using a name that is not the name of any lawyer 

practicing in the firm—in other words, under a trade name—so long as the name under 

which the firm practices is not false, deceptive or misleading. A New York law firm may 

continue to include the name of a retired partner in its name. 

N.Y. State 1207 ¶ 20. 

7. Amended Rule 7.5(b) permits trade names — such as a firm located on “Maple Street” 

that wishes to practice under the trade name “Maple Street Law Group” — provided such 

trade names comport with what we described as “the longstanding principle that law firm 

names must not be false, misleading, or deceptive.” N.Y. State 1207 ¶11.  Comments [3], 

[4] and [5] to Rule 7.5 provide examples of deceptive or misleading firm names, none of 

which suggest any concerns here. 

8. There has never been a per se prohibition on keeping a former partner’s name in the firm 

name and nothing in amended Rule 7.5(b) prevents the firm of Able, Baker and Charlie 

from continuing to use Baker’s name in the firm name simply because Baker will 

continue working outside the firm as a non-lawyer.   This is the result whether or not 

Baker becomes “Of Counsel” to the firm.  The touchstone remains whether keeping Baker 

in the firm name would somehow be false, deceptive or misleading.  On the facts 

presented to us, we have no basis to conclude that it would.  

CONCLUSION 

9. A law firm may continue to use the name of a former partner in the firm name after the 

partner leaves the firm for nonlegal employment and/or becomes “Of Counsel” to the 

firm unless particular facts and circumstances would make it false, deceptive or 

misleading to do so.   
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