
 

 

New York State Bar Association 
Committee on Professional Ethics 
 

Opinion 1218  (02/22/2021) 

Topic:  Sharing Legal Fees with Former Associate  

Digest: Subject to any applicable law, a law firm may pay legal fees on particular cases to an 
attorney formerly affiliated with the firm and now serving in a non-judicial public office 
for work previously performed at the firm to the same extent that the attorney would have 
been paid if still affiliated with the law firm.     

 
Rules:  1.5(g-h), 1.11(f) 

FACTS 

1.  The inquirer is a New York lawyer who is a member of a firm that practices in New York. 
The firm concentrates primarily on contingent fee personal injury matters. The firm has 
agreements with its lawyers on the amounts that lawyers working on these matters will be paid 
upon completion of the matter.    
 
2.   Recently, a lawyer in the firm was elected to a non-judicial public office in New York and 
resigned from the firm to assume the public office.  Before resigning, this lawyer had worked on 
particular cases, some of which were resolved before the lawyer resigned from the firm.  The 
resolution of at least one other matter, for which (the inquirer tells us) the lawyer was 
“responsible,” is now “imminent.” The resigning lawyer, who remains a member of the bar, has 
asked to be paid a share of the legal fees from all three cases to the same extent and in the same 
percentage as if the lawyer were still affiliated with the firm.   

 
3.  The inquirer has asked us to assume that, under the firm’s arrangements, the firm would be 
obligated to pay the lawyer as requested, but the inquirer is concerned about whether the payment 
would run afoul of the N.Y. Rules of Professional Conduct (“Rules”).   Solely for our purposes, 
we construe this assumption to mean that, in the firm’s view, the lawyer’s resignation did not 
terminate the existing arrangement between the firm and the lawyer regarding compensation for 
services previously rendered.      
 
QUESTION 
 
4.  May a law firm pay to a lawyer previously affiliated with the firm a share of legal fees 
otherwise due and owing to the lawyer after the previously affiliated lawyer has assumed a public 
office? 
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OPINION 

5.  Our answer is yes.  In so concluding, we stress that we offer no view on whether such a 
payment to the public official is consistent with whatever laws, regulations, ethics codes, or other 
mandates may govern the public official’s receipt of such legal fees.  These are questions of law 
beyond our purview. We are aware that, in New York, some public officials are permitted to earn 
income from outside sources, provided that the payments are not made to influence “the lawyer’s 
actions as a public official.”  Rule 1.11(f)(3). See N.Y. State 1169 ¶ 10 (2019) (“Rule 1.11(f) also 
governs the conduct of lawyers in public office”).  But these questions of law are not within our 
jurisdiction to decide. Accordingly, we limit ourselves to addressing the Rules and we assume 
without deciding that complying with the firm’s arrangement to share the legal fees with a former 
colleague and current public servant has no legal impediment and no improper purpose.   
 
6.  Rule 1.5 governs the division of legal fees between unaffiliated lawyers.  To us, the 
operative provision is Rule 1.5(h), which says that Rule 1.5(g) “does not prohibit payment to a 
lawyer formerly associated in a law firm pursuant to” a separation agreement.  Rule 1.5(h) is 
intended to clarify that Rule 1.5(g) – which regulates the division of a legal fee with a lawyer not 
associated in the firm – is inapplicable when the fee is paid to a formerly affiliated lawyer pursuant 
to a separation agreement. See Rule 1.5, Cmt. [8] (“Paragraph (g) does not prohibit or regulate 
division of fees to be received in the future for work done when lawyers were previously associated 
in a law firm. Paragraph (h) recognizes that this Rule does not prohibit payment to a previously 
associated lawyer pursuant to a separation or retirement agreement.”). 

 
7.  We believe that the arrangement the inquirer describes qualifies as a “separation 
agreement” within the meaning of Rule 1.5(h).  Although the inquiry makes no reference to a 
formal written “separation agreement,” nothing in Rule 1.5(h) requires a writing.  It appears that 
the resigning lawyer left in the belief that the firm would honor its prior agreement, whether written 
or oral, to compensate the lawyer consistent with the firm’s standard compensation practice, and 
it appears that the firm, for purposes of this inquiry, does not say otherwise.     

 
8.  On our view, absent circumstances in which a client must consent – and here the Rules do 
not so require – we see nothing in the Rules that prohibits a law firm from paying a departing 
lawyer a share of legal fees that the departing lawyer earned in rendering services to a firm’s client, 
in accord with the parties agreement and the firm’s standard compensation practice, to the same 
extent and in the same percentage as if the lawyer were still affiliated with the firm.  

 
CONCLUSION 
 
9.  Unless law prohibits the payment, a law firm may pay a former lawyer in the firm a share 
of legal fees in matters on which the former lawyer rendered services, in keeping with the parties 
agreement and the firm’s standard compensation practice, in amounts equal to what the former 
lawyer would have been paid if the former lawyer were still affiliated with the firm, 
notwithstanding that the former lawyer has since assumed public office.   
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