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Topic: Use of Domain Name Different from Name of Law Firm 

 

Digest: An attorney may use a domain name that differs from the name of the law firm under 

which the attorney practices, provided the domain name and law firm name, separately 

or combined, are not false, deceptive, or misleading. 

 

Rules:   7.5(b) (1)  

 

FACTS: 

1. In anticipation of opening his own law practice, the inquirer purchased the domain name 

“JDFamilyLaw.com,” with JD being the attorney’s initials.  Although originally intending to 

practice law under the law firm name “AB Family Law,” the inquirer has decided he wishes to 

practice under his complete name such as “Law Offices of John Doe” or “John Doe, Attorney at 

Law.” 

QUESTIONS:  

 

2.  May the inquirer use a domain name for his website and email address that is different 

from the name the inquirer uses for the law firm? 

 

OPINION:  

 

3. The cornerstone of our analysis rests upon whether the use of the proposed law firm 

name and the different proposed domain name, separately or combined, would be false, 

deceptive, or misleading to clients or to the public.  Effective June 24, 2020, a Joint Order of the 

Appellate Divisions amended Rule 7.5(b) of the New York Rules of Professional Conduct (the 

“Rules”) to permit lawyers to practice under a trade name – which had previously been forbidden 

– as long as the trade name is not false, deceptive, or misleading.  In N.Y. State 1207 (2020) and 

N.Y. State 1217 (2021), we emphasized that the purpose of Rule 7.5(b), even in its amended 

form, was to protect the public from being deceived or misled as to the identity of lawyers using 

or practicing under a firm name. 

 

4. As amended effective June 24, 2020, Rule 7.5(b)(1) provides:  

 

(b) (1) A lawyer in private practice shall not practice under: 

 

(i) a false, deceptive or misleading a trade name;  

(ii) a false, deceptive, or misleading domain name; or  

(iii) a name that is misleading as to the identity of the lawyer or 

lawyers practicing under such name. 
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5. Comment [2] to Rule 7.5 elaborates on Rule 7.5(b) by providing: 

  

A lawyer or law firm may not use any name that is false, deceptive, or 

misleading. It is not false, deceptive, or misleading for a firm to be 

designated by the names of all or some of its current members or by the 

names of retired or deceased members where there has been a continuing 

line of succession in the firm’s identity. A lawyer or law firm may 

practice under a trade name or domain name if it is not false, deceptive, 

or misleading. A lawyer or law firm also may practice under a distinctive 

website address, social media username, or comparable professional 

designation, provided that the name is not false, deceptive, or misleading.  

 

6.        Comment [9] to Rule 7.5 specifically notes that “it is proper to practice under the lawyer’s 

or law firm’s own name, initials, trade name, domain name, abbreviations, areas of practice, 

variations of the foregoing, or a combination of those features among other things.”  Permissible 

examples of practice names may be found in Comment [10], which approves such names as 

“AbleBaker Real Estate Lawyers, A&B Real Estate Lawyers, or Dirt Lawyers….” The Comment 

further suggests permissible descriptive domain names such as www.realestatelaw.com or 

www.ablerealestatelaw.com or colloquial domain names such as www.dirtlawyers.com...” 

However: “Neither the trade name nor the domain name may be false, deceptive or misleading.”  

Comment [11]. 

 

7. The history of Rule 7.5 also shows that a law firm may practice under a name that differs 

from its domain name.  Before the 2020 amendments, when trade names were still prohibited, 

Rule 7.5(e) addressed domain names, stating:  “A lawyer or law firm may utilize a domain name 

for an internet website that does not include the name of the lawyer or law firm” provided the 

website and domain name met certain conditions.  One condition, stated in Rule 7.5(e)(2), was 

that “the lawyer or law firm in no way attempts to engage in the practice of law using the domain 

name” if the domain name did not include the name of the lawyer or law firm.  Comment [2] to 

former Rule 7.5 gave examples of such domain names, including “www.ablerealestatelaw.com,” 

“www.realestatelaw.com,” and “www.dirtlawyers.com.”  Since those domain names would have 

been prohibited trade names under former Rule 7.5(b), a lawyer who chose such a domain name 

was required to use a different name for the law firm name.   

 

8. The June 2020 amendments to Rule 7.5 eliminated Rule 7.5(e) because under amended 

Rule 7.5(b) lawyers and firms were permitted to practice under trade names, including practicing 

under a domain name – but nothing in amended Rule 7.5(b) was intended to mandate that 

lawyers use the same name for both the law firm name and the domain name, or to prohibit 

lawyers from using different words for the law firm name and the domain name.  A lawyer who 

chooses a descriptive domain name (such as “JDFamilyLaw.com”) may thus practice under the 

lawyer’s own name (such as “Law Offices of John Doe”) as long as neither the law firm name 

nor the domain name is false, deceptive, or misleading. 

 

9. Here, under Rule 7.5(b) as amended, neither the proposed law firm name nor the 

proposed domain name is false, misleading, or deceptive.  The question is posed therefore  

whether a lawyer may use a permissible law firm name that differs from a permissible domain 

name.  Is that per se false, deceptive, or misleading?  In our view, it is not.  Nothing in the Rules 

prohibits use of a domain name different from the name of the law firm.  While one could 

conceive of circumstances where the differing names might otherwise violate Rule 7.5(b), we 
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have no basis on the facts presented here to conclude that use of the proposed law firm name 

combined with the proposed domain name would be false, misleading or deceptive.   

 

CONCLUSION 

 

10. An attorney may use a law firm trade name compliant with these Rules and a different 

compliant domain name provided the combined use of the two is not false, misleading or 

deceptive. 

 

(16-21) 

 

 


