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Topic: New York attorney with out-of-state office; attorney advertising and letterhead  

 

Digest: A lawyer who is admitted to practice in both New York and Florida, but whose only 

physical office is in Florida, may state on the letterhead of his Florida office that he is 

“admitted to the New York Bar,” provided that this statement does not violate the 

applicable Rules of Professional Conduct.   

 

Rules: 1.0(a), 7.1(a), 7.5(a), 8.4(c) & 8.5(b)  

 

FACTS: 

 

1. The inquirer is an attorney admitted in both New York and Florida. He is closing his New 

York office and moving to Florida, where he plans to open an office to provide legal services to 

clients in Florida and New York.  All New York legal services will be provided remotely from the 

inquirer’s physical location in Florida.  Among other things, the inquirer’s legal services will 

include legal advice on New York and Florida law with respect to litigation pending or 

contemplated in New York and Florida courts, and the inquirer will negotiate on behalf of clients 

regarding such litigation, but he will not file an appearance in any New York court. He intends to 

state on the letterhead of his Florida office that he is “Admitted to the New York Bar.”  

QUESTION: 

 

2. If a lawyer is admitted in New York and Florida but maintains a physical office only in 

Florida, may the lawyer state on the letterhead of his Florida office that he is admitted to the Bar 

of New York State? 

OPINION: 

 

A. Which jurisdiction’s Rules of Professional Conduct apply to the inquirer’s 

letterhead? 

The first step in analyzing a multijurisdictional question is to determine which jurisdiction’s Rules 

of Professional Conduct (“Rules”) will govern the inquirer’s conduct.  In New York, the answer 

is found in Rule 8.5(b), which provides as follows (emphasis added): 

(b) In any exercise of the disciplinary authority of this state, the rules of professional 

conduct to be applied shall be as follows:  

(1) For conduct in connection with a proceeding in a court before which a lawyer 

has been admitted to practice (either generally or for purposes of that 
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proceeding), the rules to be applied shall be the rules of the jurisdiction in 

which the court sits, unless the rules of the court provide otherwise; and  

(2) For any other conduct: 

(i)  If the lawyer is licensed to practice only in this state, the rules to be   

applied shall be the rules of this state, and 

(ii) If the lawyer is licensed to practice in this state and another jurisdiction, 

the rules to be applied shall be the rules of the admitting jurisdiction in 

which the lawyer principally practices; provided, however, that if 

particular conduct clearly has its predominant effect in another jurisdiction 

in which the lawyer is licensed to practice, the rules of that jurisdiction 

shall be applied to that conduct.  

3. Thus, New York Rule 8.5(b) divides a lawyer’s conduct into two categories: (1) conduct 

related to a proceeding in a court where the lawyer has been admitted generally or pro hac vice, 

and (2) all other conduct.  

Rule 8.5(b)(1): Conduct in connection with proceedings before New York courts 

 

4. The inquirer will advise clients in pending litigation in New York and Florida courts.  New 

York Rule 8.5(b)(1) addresses all conduct “in connection with” those proceedings.  If the inquirer 

sends a letter to a court or to opposing counsel regarding pending litigation, his use of the letterhead 

would be “in connection with” litigation before a New York or Florida court.  His use of the 

letterhead will thus fall under Rule 8.5(b)(1), and the applicable ethics rules will be the rules of 

the jurisdiction in which the court sits.   

Rule 8.5(b)(2): All other conduct  

 

5. If the inquirer uses his letterhead for purposes not in connection with a pending proceeding 

before a New York court – for example, if he were to advise a New York client about a threatened 

litigation or non-litigation matter – then his letterhead and its use would fall under the purview of 

Rule 8.5(b)(2), which governs “all other conduct.”  Rule 8.5(b)(2) divides lawyers into two 

categories: (i) lawyers licensed to practice only in New York, and (ii) lawyers licensed in New 

York and another state. Because the inquirer is presently licensed in both New York and Florida, 

his conduct would fall under Rule 8.5(b)(2)(ii). 

6. Rule 8.5(b)(2)(ii) requires a two-stage inquiry for lawyers licensed in more than one 

jurisdiction.  First, we ask where the lawyer “principally practices”?  The inquirer is closing his 

New York office and moving to Florida, so it appears at first blush that he “principally practices” 

in Florida. But determining where a lawyer principally practices is not based solely on physical 

location.  Rather, it requires a multi-factor analysis.  See N.Y. State 1027 ¶ 14 (2014) (“when a 

lawyer is licensed in more than one jurisdiction, various factors are relevant to determining the 

one in which the lawyer principally practices”). Two important factors are (i) “the location of the 

clients the lawyer serves” and (ii) “the activities the lawyer performs in each jurisdiction.”  Id. 

7. Here, the inquirer does not indicate where his clients are located or whether he will 

represent any clients in Florida matters. If he works primarily for New York clients with respect 

to matters pending in New York courts, it may be that he principally practices in New York.  But 

if he works primarily for Florida clients or on Florida matters, then he may principally practice in 

Florida.  We lack sufficient facts to determine where the inquirer principally practices.  See N.Y. 

State 1041 ¶ 14 (2014) (“ultimately, the determination of ‘principally practices’ is question of fact 
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that is beyond the Committee's jurisdiction to decide”). 

8. Wherever the inquirer principally practices, however, Rule 8.5(b)(2)(ii) also requires us to 

consider an exception: does the "particular conduct” at issue “clearly” have its “predominant effect 

in another jurisdiction in which the lawyer is licensed to practice”? If so, then “the rules of that 

jurisdiction shall be applied to that conduct.”   

9. Determining the state where the “predominant effect” of a lawyer’s conduct occurs when 

the lawyer’s conduct is not in connection with a proceeding pending before a court is a question 

of fact requiring a nuanced analysis. In N.Y. State 1041 ¶ 15 (2014), a lawyer was admitted in 

New York but was “based” in the U.K. and “principally practiced” in the U.K.  If most of his 

clients were in New York, however, we said the “predominant effect” of the lawyer's conduct 

would occur in New York, and the New York Rules would apply.  But exactly where the 

predominant effect would occur was “a question of fact” that the Committee could not determine. 

10. Here, we cannot determine whether the inquirer “principally practices” in New York or 

Florida.  We also cannot determine where the “predominant effect” of his conduct will clearly be 

felt. Thus, we cannot determine whether the New York or Florida Rules of Professional Conduct 

apply when his conduct is not in connection with pending litigation.   

Rules 7.1(a), 7.5(a), and 8.4(c) 

 

11. If the New York Rules govern, then the inquirer must comply with Rule 7.5(a), which 

provides: “A lawyer or law firm may use internet web sites, professional cards, professional 

announcement cards, office signs, letterheads or similar professional notices or devices, provided 

the same do not violate these Rules or any statute or court rule.” (Emphasis added.)  At least three 

of “these Rules” are relevant.   

12. One relevant New York Rule is Rule 7.1(a), which provides that a lawyer or law firm “shall 

not use or disseminate … any advertisement that: (1) contains statements or claims that are false, 

deceptive or misleading ….” (Emphasis added.)  An “advertisement” is defined in Rule 1.0(a) as 

“any public or private communication made by or on behalf of a lawyer or law firm about that 

lawyer or law firm’s services, the primary purpose of which is for the retention of the lawyer or 

law firm.” Here, the letterhead would not constitute an “advertisement” unless the statement about 

admission to the New York Bar is for the primary purpose of retention, which we cannot determine.  

In N.Y. State 964 ¶ 13 (2013), we said that where a letterhead “is used in the ordinary course of 

professional practice or social intercourse without the primary intent to secure retention, it does 

not constitute advertising.”   

13. If, however, the inquirer’s primary purpose in stating that he is “Admitted to the New York 

Bar” is to attract clients who find that credential impressive, then his letterhead is an advertisement.  

Even if prospective clients reach out to him first, his letterhead would still be an advertisement if 

its primary purpose is to persuade them to retain him.  Rule 7.1(a) permits an advertisement to 

include “dates of admission to any bar.” It follows that a lawyer may list the jurisdictions in which 

he has been admitted to the bar (with or without the dates of admission).  Thus, whether the 

inquirer’s letterhead is an “advertisement” or not, Rule 7.1(a) permits him to state that he is 

admitted to the New York Bar. 

14. A second relevant Rule is Rule 7.5, which governs law firm names and letterhead. See Rule 

7.5, Cmt. [6] (stating that a “lawyer or law firm may use … letterheads … provided they do not 

violate any statute or court rule and are in accordance with Rule 7.1”).  The inquirer’s proposed 

Florida letterhead appears to comply with Rule 7.5.  His truthful statement that he is admitted to 

the New York Bar does not “violate any statute or court rule” of which we are aware, and the 
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statement is “in accordance with Rule 7.1” as we explained above.    

15. A third relevant Rule is Rule 8.4(c), which is broader than Rules 7.1(a) and 7.5(a) because 

it is not restricted to advertisements or letterhead.  Rule 8.4(c) provides that a lawyer or law firm 

shall not “engage in conduct involving dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation.”  Here, as 

long as the inquirer remains admitted to practice in New York, the statement on his Florida 

letterhead that he is “Admitted to the New York Bar” does not involve dishonesty, fraud, deceit, 

or misrepresentation.     

16. Of course, as we cautioned in N.Y. State 1235 ¶ 23 (2022), a New York lawyer who resides 

in Florida but represents New York clients over the internet from his law office in Florida “must 

comply with the physical office requirement of New York Judiciary Law § 470.”  Compliance 

with § 470 is a question of law on which we do not opine. 

17. We also caution that we have no jurisdiction to interpret the Florida Rules of Professional 

Conduct or other relevant Florida law.  Thus, the inquirer should obtain guidance on Florida law 

to determine whether the Florida Rules or other law apply to his conduct.  

CONCLUSION:  

18. Under the New York Rules of Professional Conduct, a lawyer who is admitted to practice 

in both New York and Florida may state on the letterhead of his Florida office that he is “Admitted 

to the New York Bar,” even though his only physical office is in Florida. 

(15-21B)   


